Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:55'te güncellendi)

ABD ekonomik büyüem verisinin beklentilerden düşük gelmesi finans piyasalarını etkilerken, traderlar faiz artırım tahminlerini düşürdü, dolar zayıfladı ve hazine tahvilleri yükseldi. S&P 500 Endeksi beşinci aylık kazancını kaydederken, ayı piyasasına yaklaşan petrol sıçradı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD ekonomisinin beklentilerden az büyümesinin, Fed'in Aralık ayı faiz artırım olasılığını yüzde 37'e indirmesinin ardından, aylık kazancını sildi. Brezilya reali ve Güney Afrika randı gelişen piyasalardaki kazançlara öncülük etti. Bu da ABD hazine tahvillerindeki ve altındaki sıçramayı tetikledi. S&P 500 Endeksi aylık kazancını azalttı. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın teşvik açıklamamasının arından 31 önemli para birimi karşısında ralli yaptı.

Günlük 5.3 trilyon dolarlık işlem hacmi olan Döviz piyasasında son bir ayda görülen dramatik dalgalanmalar, traderların BOJ'un kararını, ABD ekonomisindeki beklenenden daha yavaş büyümeyi ve Avrupa'da bankaların stres testi sonuçlarını hazmetmesi ile birlikte durdu. Yatırımcılar ayrıca, küresel parasal gevşemenin ekonomiyi nasıl etkilediğini anlayabilmek için, bugün açıklanacak olan Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp. gibi önemli kuruluşlarının karlarını da izleyecek.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 1.3 düştü. ABD büyümesi yüzde 1.2 olurken, Bloobmerg anketine katılan ekonomistler ikinci çeyrek için yüzde 2.5'lik bir büyüme bekliyordu.

Yen yüzde 2.3 tırmanarak dolar başına 102.83 seviyesine geldi ve bu yılki kazançlarını yüzde 17'ye genişletti. 

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek 2,173.46 seviyesine gelerek, Temmuz kazancını yüzde 3.6'ya genişletti. Google'ın ana şirketi Alphabet, ikinci çeyrek gelir ve taşılarının analist beklentilerini aşmasının ardından Aralık 2015'ten beri en yüksek seviyesine ilerledi.

Stoxx 600 Endeksi ise yüzde 0.7 yükselerek bu ayki kazançlarını yüzde 3.6'ya çıkardı. Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, tüm sermayesini silerek Avrupa bankaları stres testinde en kötü performansı sergiledi.

Altın vadelileri, doların zayıflamasıyla arka arkaya ikinci haftalık yükselişine ilerledi. Aralık vadelileri, New York'ta yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,357.50 dolar oldu. 

Petrol, dolardaki düşüşün fiyatları tekrar varil başına 41 doların üzerine yollamasından önce ayı piyasasına doğru yönelmişti. Petrol yine de, aşırı stoklar sebebiyle bir yılın en büyük aylık kaybını gerçekleştirdi. Batı Teksas petrolü yüzde 1.1 yükselerek varil başına 41.60 dolara ilerledi.

(23:55'te güncellendi)