Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye’nin, sınırlarını DAEŞ’den temizlemek için başlattığı "Fırat Kalkanı Operasyonu" Avrupa basınında geniş yer buldu.

Almanya'nın en fazla satan gazetesi "Bild", "Erdoğan Suriye’ye yürüdü" başlığıyla duyurduğu haberinde, Türkiye ve ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye’nin kuzeyinde DAEŞ’e karşı askeri operasyon başlattığı ifade edildi. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün yaptığı açıklamalara da yer verdi.

"Die Welt" gazetesi ise "Türkiye Suriye’nin topraklarına girdi" başlığını kullanarak, Karkamış’a atılan roketlerden sonra Türkiye’nin Suriye topraklarına askeri harekat başlattığı ifade edildi.

"Türk ordusu terör örgütü DAEŞ’e karşı büyük çapta bir taarruz başlattı" ifadesine yer veren Frankfurter Allgemeine gazetesi de Amerikan savaş uçaklarının desteğiyle Suriye’nin kuzeyindeki mevzilerin vurulduğu belirtildi.

"Süddeutsche Zeitung" gazetesi ise "Türkiye, Suriye sınırından tanklar gönderdi" başlığıyla verdiği haberde, operasyonun hedefinin, terör örgütü DAEŞ’in Türkiye sınırındaki son kalelerinden Cerablus olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın terörist tehdidine son vermek istediği kaydedilen haberde, operasyonun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Ankara’ya gelmeden birkaç saat önce başladığı belirtildi.

- İngiltere

İngiliz basını da DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu'na geniş yer verdi.

İngiliz yayın kurumu BBC, internet sitesinden operasyonu, "Türk tankları Suriye'nin kuzeyine giriyor" başlığıyla duyururdu.

Suriye'nin Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla bir düzine Türk tankı ve diğer askeri aracın Suriye sınırını geçtiğini bildiren BBC, operasyona ilişkin bilgileri Türk basınındaki haberler ile Gaziantep'teki muhabirine dayandırdı.

Türkiye destekli Suriye'deki muhaliflerin de askeri ilerleyişe eşlik ettiği bilgisini veren BBC, aynı haber içerisinde ayrıca terörle mücadele ekiplerinin İstanbul genelinde DAEŞ bağlantılı kişileri aramak için şafak baskınları yaptığını kaydetti.

Sky News haber kanalı ise, askeri harekatı sıcak gelişme olarak, "Türk tankları DAEŞ'le savaşmak üzere Suriye'ye geçti" başlığıyla aktardı. Suriye'deki kentin DAEŞ'ten temizlenmesine yönelik yürütülen operasyona ilişkin haberini AA başta olmak üzere Türk ve uluslararası basın ile askeri kaynaklara dayandıran Sky News, haberinde ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, DAEŞ'in, İslam ile alakası bulunmadığını vurguladığını hatırlattı.

ITV kanalı operasyonun düzenlendiği bölgeden görgü tanıklarının ifadelerine haberinde yer vererek, Cerablus'ta havadan ve karadan yoğun bombardıman yaşandığını aktardı.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian da operasyona dair internet sayfasındaki haberine, "Türk askerleri DAEŞ'e karşı büyük operasyon için Suriye'ye girdi" başlığını attı.

Guardian, Ankara'daki hükümetin operasyonun, Türkiye'nin güvenliğinin korunması için düzenlendiğini bildirdiğini belirterek, harekatla hem DAEŞ hem de PYD unsurlarının hedef alındığını kaydetti.

Independent gazetesi de harekata ilişkin yaklaşık 1 dakikalık video görüntüsünü haberiyle birlikte paylaştı. Harekat kapsamında Suriye'nin kuzeyinde DAEŞ noktalarının hedef alınarak vurulduğunu bildiren Independent haberinde ayrıca Türk hükümet yetkililerinin açıklamalarına yer verdi.

Financial Times (FT) gazetesi de internet sitesindeki haberine, "Türk güçleri DAEŞ'e saldırı kapsamında Suriye'ye girdi" başlığını verirken, operasyonun büyüklüğüne vurgu yaptı. FT, operasyonla sadece DAEŞ unsurlarının hedef alınmadığını ayrıca bazı Suriyeli Kürt grupların da hedef alındığını bidirdi.​

- Fransa

Fransız Le Monde gazetesinin internet sitesinde "Türkiye, savaştan bu yana Suriye'ye en büyük operasyonu başlattı" başlığıyla verilen haberde, Türkiye'nin Suriye'de iç karışıklık başladığından beri en büyük müdahaleyi gerçekleştirildiği bildirildi.

Le Figaro ise "Türk ordusu Suriye'ye girdi" başlığını kullanarak operasyonda 80 hedefin vurulduğunu belirterek, Başbakanlığın operasyona ilişkin açıklamalarına geniş yer verdi.

Haftalık dergi Le Point ise "Türkiye birliklerini Suriye'ye yolladı" başlıklı haberinde operasyonun ABD ve Berlin tarafından desteklendiğini kaydetti.

- İtalya

İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica, "Türk tankları Suriye’de" başlığını atarken, "Türkler DAEŞ yerleşkelerini vuruyor ama hedef Kürtleri de durdurmak" diye yazdı.

Corriere della Sera gazetesi de "Türk tanklarından Cerablus’u özgürleştirmek için Suriye’de yıldırım savaşı" başlığını kullanırken, haberde operasyonun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ankara’yı ziyaret ettiği gün gerçekleşmesine dikkat çekildi.

- İspanya

İspanyol basını da Türkiye'nin DAEŞ'e yönelik olarak Suriye'de düzenlediği sınır ötesi askeri operasyona geniş yer ayırdı.

El Pais gazetesi, "Türkiye, DAEŞ'in Suriye sınırındaki son kalesine karadan ve havadan saldırıyor" başlığı altında verdiği haberde, Türkiye'deki hükümet yetkililerinin açıklamalarına dayanarak "Türkiye'nin hedefi, Cerablus'u cihatçılardan temizlemek ve aynı zamanda Kürt koridoru oluşmasını önlemek" ifadelerini kullandı. Haberlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Suriye'den gelen saldırıları sona erdirme zamanı geldi" şeklindeki sözüne de yer verildi.

El Mundo gazetesi de "Türk ordusu, DAEŞ'e ve Kürt militanlara karşı Suriye'de bir operasyon başlattı" başlığını kullanarak, operasyonun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye'yi ziyaret ettiği gün başlamış olmasına dikkati çekti.

Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olan İçişleri Bakanı Ekan Ala'nın açıklamalarına da yer veren El Mundo, Ala'nın "Terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir. Bu operasyonla bölge terörist unsurlardan temizlenecek, sivil halka insanı yardımın ulaşması sağlanacak ve yeni bir göç dalgası önlenecektir." şeklindeki sözlerini öne çıkardı.

- Yunanistan

Kathimerini gazetesi ajanslara dayandırdığı "Türkiye, ABD'nin hava desteği ile Suriye'ye girdi" başlıklı haberinde Türkiye'nin bölgedeki Kürt ve DAEŞ hedeflerini vurduğunu yazdı.

"Türkiye Suriye'yi işgal ederek Biden'i karşılıyor" başlığını kullanan To Vima gazetesi ise Ankara'nın, ABD'nin desteği ile gerek sınırlarındaki gerekse Suriye içindeki cihatçı odakları temizlemeyi hedeflediğini kaydetti.

Etnos gazetesi ise "Türkiye DAEŞ'le mücadele kapsamında Suriye’ye tanklarla girdi" başlığını kullandı. Türkiye'nin uluslararası güçlerin desteğiyle gerçekleştirdiği "Fırat Kalkanı Operasyonu" kapsamında 10 tank ile Türkiye-Suriye sınırında bulunan Cerablus kentinde DAEŞ'e karşı mücadele ettiğini ifade etti.

- Avusturya

Devlet televizyonu ORF, "Türkiye, Suriye’ye girdi" başlığını kullandığı haberinde, "Suriye sınırındaki siviller boşaltıldıktan sonra 24 saat geçmeden Türk ordusu hava ve kara harekatını başlattı" ifadelerini kullandı. Haberde harekatın hedefinin Cerablus’taki DAEŞ hedefleri olduğu belirtildi.

Kurier gazetesi ise "Türk tankları Suriye’ye girdi" başlığını kullandığı haberinde Türkiye’nin kara harekatını Suriye’deki DAEŞ’e karşı yürüttüğünü ve çok sayıda tankın Suriye sınırını geçtiğini duyurdu.

Die Presse gazetesi de "Anti-terör savaşı: Türkiye, Suriye’ye tanklarını yolladı" manşetini kullandı. Haberde Türkiye’nin DAEŞ ve YPG’ye karşı harekete geçtiği ve Türkiye’nin ülkesindeki terör saldırılarına son vermek amacıyla bu operasyona giriştiği ifade edildi.

- İsviçre

İsviçre'nin önde gelen gazetelerinden Le Temps ise haberini Anadolu Ajansı'na dayandırarak duyurdu.

Gazete haberinde Türk ordusunun DAEŞ'i yok etmek ve PYD'nin ilerleyişini önlemek için Suriye'de operasyon başlattığını yazdı. İsmi bildirilmeyen ABD'li bir yetkili ise gazeteye yaptığı açıklamada Washington'un operasyonu desteklediğini, Türkiye ile istihbarat paylaşımında bulunduğunu ve ABD'li askeri danışmanların operasyona katıldığını söyledi. ​

- İsveç

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ'den temizlenmesi amacıyla başlatılan askeri harekat İsveç basınında geniş yer buldu.

İsveç'in önde gelen gazetesi Aftonbladet, ''Türk ordusu Suriye'ye girdi" başlığını kullanırken, Türk ordusu ve koalisyon güçlerinin DAEŞ'e karşı operasyona başladığını belirtti. Haberin devamında ise Başbakan Binali Yıldırım'ın, ''DAEŞ'in Cerablus'tan temizlenmesi için Türk ordusunun harekat başlattığı'' şeklinde açıklamasına yer verdi.

İsveç devlet televizyonu SVT ise ''Türk ordusu Suriye'ye harekat başlattı'' başlığı ile duyurduğu haberde, harekata ABD'nin de havadan destek verdiğini yazdı.​

- Litvanya

Litvanya’nın en çok satan gazetesi Lietuvos Rytas, "Türk tankları Suriye sınırını geçti" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye’nin koalisyon güçleriyle birlikte DAEŞ terör örgütüne karşı büyük mücadeleye girdiği ifade edildi.

Gelişmeleri dakika dakika aktaran Lietuvos Rytas, haberinde yaklaşık 20 tankın Suriye’ye girdiği tahminine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Sadece DAEŞ'e değil, PYD’ye karşı da mücadele ediyoruz." açıklamalarını makalesine ilave eden gazete, geçen hafta Gaziantep’teki bombalı saldırıdan sonra Türkiye’nin teröre karşı büyük operasyona başladığını bildirdi.

Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyon (LRT) kanalı ise haberinde, "Onlarca Türk tankı Suriye sınırını geçti. Türkiye’nin Suriye politikasında dramatik değişiklikler. Sınırını teröristlerden temizlemek isteyen Türkiye, DAEŞ’e karşı mücadeleye girdi." ifadelerini kullandı.

- Polonya

Polonya resmi haber ajansı PAP, Cerablus operasyonuyla ilgili yaptığı haberi ana manşetine taşıyarak, Erdoğan’ın, "Türkiye, DAEŞ ve PYD’ye karşı operasyona başladı." açıklamasını başlık olarak kullandı. PAP, ABD’nin de operasyona katkı sağladığını belirtti.

Ülkenin en büyük tirajlı gazetelerinden Wyborcza, "Biden Türkiye’de, Türk tankları Suriye’de" başlığını kullanarak haberinde, Erdoğan’ın operasyona ilişkin tüm demeçlerini yayımlandı.

Polonya’nın bir diğer en büyük gazetesi Rzeczpospolita, "Türkiye, Suriye’de DAEŞ’a karşı askeri operasyon başlattı" manşetli haberinde, daha çok yabancı ajansların haberine dayanarak okuyucularıyla bilgi paylaştı.

- Bosna Hersek

Bosna Hersek'in en çok okunan gazetelerinden "Oslobodjenje"nin internet portalında, "DAEŞ'le mücadele: Türk tankları Suriye'de" başlığı kullanıldı.

İnternet portalının haberinde, Türkiye'nin DAEŞ'i topraklarından temizlemek için sabah saatlerinde "Fırat Kalkanı" kod adlı operasyon düzenlediği belirtilerek, Anadolu Ajansı haberleri kaynak olarak gösterildi.

- Sırbistan

Sırbistan'ın resmi haber ajansı Tanjug, Türkiye'nin DAEŞ'i topraklarından temizlemek için Suriye sınırında operasyon başlattığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına yer verdi.

Tanju, Erdoğan'ın Türkiye'de sabah saatlerinde hem DAEŞ hem de PYD'ye yönelik operasyon başlatıldığı ifadelerine yer vererek, "Fırat Kalkanı" kod adlı operasyonda Cerablus'ta onlarca DAEŞ militanına ateş açıldığı ifade edildi.

- Hırvatistan

Hırvatistan'ın haber portallarından "dnevnik.hr"de "Terör temizliğinde askeri operasyon" başlığı kullanılarak, "Cihatçılara ateş açıldı" ifadelerine yer verildi.

"Dnevnik.hr"in haberinde Cerablus'un, Türkiye-Suriye sınırında DAEŞ'in kontrolü altında geçiş noktası olduğu belirtilerek, "CNN Türk'ün haberine göre, Türk tankları bölgeye girdi. Cerablus'taki cihatçılara ateş açıldı." sözleri kullanıldı. Portal, Türk F-16'ların Cerablus'ta ilk kez 2015 yılında ​uçtuğunu ekledi.

- Karadağ

Karadağ Radyo ve Televizyonu'nun (RTCG) resmi haber sitesinde, "Suriyeli muhalifler Cerablus'a ilerliyor" başlığı kullanılarak, Ankara'nın desteklediği Suriye'deki isyancıların Cerablus yakınlarındaki bir köyü ele geçirdiği belirtildi.

Anadolu Ajansı'nın haberlerine yer verilen haber sitesinde, sabah saatlerinde başlayan operasyonlara Suriyeli muhaliflerin de destek verdiği ifade edildi.

- Bulgaristan

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu Bulgar basınında da yer aldı.

Bulgaristan Ulusal Televizyonu (BNT) TSK’nın operasyonunun DAEŞ’a karşı olduğuna vurgu yaptı. DAEŞ güçlerinin ise müdahale öncesi bölgeden çekildiği ifade edildi.

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) da Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından benzer bir harekatın beklenebileceğini belirtti.

 

AA