Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, ülke ekonomisinin "sınırlı" büyümeyi sürdürdüğünü ancak ABD başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizliğin özel sektörü olumsuz etkileyebileceğini bildirdi.

Fed, ABD özel sektörünün nabzını tutan araştırma raporu Bej Kitap'ın Eylül 2016 sayısını yayımladı.

Bankanın 12 bölgesel şubesinden gelen verilerle hazırlanan rapora göre, ülke genelindeki ekonomik faaliyetler temmuz- ağustos döneminde sınırlı ölçüde arttı.

Ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan tüketici harcamalarının geçen ay yayımlanan rapordan bu yana değişim göstermediği belirtilen raporda, finans dışı hizmet ve gayrimenkul sektörlerinin ise genişlediği kaydedildi.

Bej Kitap kapsamında yapılan ankete katılan ABD'deki iş yerlerinin geneli, sınırlı büyümenin sürmesini beklerken bazı firmaların 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinin ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileyebileceğinden endişelendiği de rapora yansıdı.

Raporda, başkanlık seçimlerinin yarattığı belirsizliğin özel sektörü olumsuz etkileyebileceğine işaret edildi.

- Konut satışlarının düşmesi bekleniyor

Raporda, Dallas, Cleveland ve Boston'daki bazı firmaların seçimlerin yarattığı belirsizlik dolayısıyla tedbirli davranmaya çalıştığı ifade edilirken, özellikle emlakçıların konut satışları ve inşaat faaliyetlerinin düşmesini beklediği de aktarıldı.

Öte yandan, istihdam piyasasının gücünü koruduğu ve ücretlerin özellikle vasıflı işçiler için olmak üzere ülke genelinde yükseldiği kaydedilen raporda, genel fiyat artışının ise sınırlı kaldığına dikkat çekildi. Rapora göre, ülkenin sanayi faaliyetleri bölgelerin çoğunda iyileşirken, tarım sektörü ise karışık sinyaller vermeye devam etti.

Analistler, kitapta "dengeli bir tonun hakim olduğu"nu ve Fed'in faiz artışı için acele etmesi için herhangi bir neden gösterilmediğini belirtiyor.

Bej Kitap'ta yer alan veri ve analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından kullanılıyor.
FOMC'nin bir sonraki toplantısı 20-21 Eylül'de Washington'da gerçekleştirilecek.

Fed Başkanı Janet Yellen toplantının ardından basın mensuplarıyla buluşup alınan kararları değerlendirecek.


AA