Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dünkü Avrupa Merkez Bankası'nın kararı sonrasında bugüne 2,95'in üzerinde başlayan Dolar/TL , 2'nci çeyrek büyüme ve temmuz ayı cari işlemler açığı verilerinin ardından 1 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Avrupa Merkez Bankası dünkü toplantısında faiz oranlarını sabit tutarken aylık 80 milyar euro olan varlık alım hedefini değiştirmedi. Başkan Mario Draghi düzenlediği basın toplantısında varlık alım programının 2017 yılının mart ayına kadar süreceğini ve gerektiğinde daha da uzatılabileceğini söyledi.

Dünkü bu karar gelişen piyasa para birimlerinde de kayıplara neden olurken yeni günde jeopolitik riskler de piyasaların radarında. IŞİD'in kalesi konumundaki Rakka'nın geri alınması için olası operasyona Türkiye'nin de katılacağı beklentisi, yurtdışında da Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapması piyasalardaki harekette etkili oluyor.

TÜRKİYE 2. ÇEYREKTE BEKLENTİNİN ALTINDA BÜYÜDÜ

Bugün yurtiçinde GSYH ve ödemeler dengesi açıklandı. Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 ile beklentilerin altında büyüdü. Beklenti%3.7'ydi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, verinin ardından yaptığı değerlendirmede ekonomide yavaşlamanın kalıcı değil, Temmuz ayına özgü olduğunu söyledi.



Bugün açıklanan diğer veri olan cari işlemler açığı ise bir önceki yılın Temmuz ayına göre 523 milyon dolar azalarak 2.602 milyon dolar oldu.



Dolar/TL saat 13:41 itibariyle 2.9703'ü test ederek 1 Eylül'den beri en yüksek seviyeyi gördü. Euro/TL ise 3.34'e yükseldi. Bugünün öne çıkan verisi akşam ABD'de açıklanacak toptan eşya stokları verisi olacak.