Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Atlanta Fed Başkanı Lockhart, son dönemde bazı verilerin hayal kırıklığı yaratmasına rağmen, Eylül toplantısında faiz artırımı konusunda "ciddi bir tartışma" yaşanacağı çağrısını yineledi.

Lockhart Pazartesi günü Atlanta'da yaptığı açıklamada, "Örneğin ISM verisi gibi bazı verilerde son dönemde zayıf veriler gelmesine rağmen, ben şartların ciddi bir tartışma gerektirdiği konusunda ikna oldum" dedi.

FOMC 20-21 Eylül'de faiz kararını vermek üzere toplanacak. FOMC üyeleri son açıklamalarında faiz artırımının gerekliliği konusunda ikiye bölünüyor. Fed Guvernörü Daniel Tarullo Cuma günü yaptığı açıklamalarda ekonomi hakkında ihtiyatlı bir değerlendirmede bulunmuştu. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ise kademeli artış için makul bir durum olduğunu söylemişti.

Yatırımcılar bugün 20:15'te Fed Guvernörü Lael Brainard'ın konuşmasını dikkatle dinleyecek. Brainard, faiz artırımı konusunda sabırlı olunması gerektiğini söylemişti. Brainard, Fed faiz kararı öncesinde sessiz döneme girmeden önce konuşma yapaak olan son Fed yetkilisi olacak.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Pazartesi günü CNBC'de yaptığı konuşmada, faiz artırımı konusunda aceleci olunmaması gerektiğini söylerken, çekirdek enflasyonda yukarı hareket görmeyi tercih edeceğini kaydetti.

Fed'in referans faizi olan federal fonlama oranı, yaklaşık 10 yıl sonra Aralık'ta ilk faiz artırımından bu yana yüzde 0.25 ila yüzde 0.50 aralığında tutuluyor. Fed yetkilileri, Eylül toplantısı öncesinde karışık verilerle karşı karşıya kaldı. Genel ekonomik tablo karışık sinyaller vermeye devam etse de, işgücü piyasası sağlıklı bir seviyede ilerledi.

Lockhart, "Yılın ilk yarısında nisbeten zayıf seyreden büyümenin ardından, daha güçlü bir ikinci yarıyıl bekliyorum" dedi. Atlanta Fed beklentilerine göre, 3. çeyrek büyümesi yüzde 3.3 seviyesinde gerçekleşebilir.

Lockhart, ABD ekonomisinin tam istihdam yönünde ilerleme kaydettiğini, ancak, enflasyonun yüzde 2 hedefine ilerlemesi konusunda aksama olmuş olabileceğini söyledi.

Lockhart, enflasyon konusunda ana senaryolarının artış yönünde olduğunu söyledi ve görünüm konusunda güvenli olmak için nedenleri olduğunu belirtti. Ancak ekonominin stagnasyonda takıldığı alternatif senaryonun varlığını da reddedemeyeceğini kaydetti.