Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FOMC üyeleri 20-21 Eylül'de gerçekleşecek toplantı öncesinde sessiz döneme girmeden Fed yetkilileri tarafından yapılacak son açıklama olması nedeniyle merakla beklenen konuşmasında, Fed Guvernörü Lael Brainard, Fed'in faiz artırımında acele etmemesi gerektiğini söyledi.

Brainard, para politikasının sıkılaştırılmasında ihtiyatlı olunmaya devam edilmesi gerektiğini söylerken, ABD ekonomisinin Fed'in hedefleri doğrultusunda ilerlemekte olduğunun da altını çizdi.

Chicago'da Pazartesi günü açıklamalarda bulunan Brainard, işsizlikteki azalışın enflasyonu artırmakta yavaş ladığına dikkat çekerek, "Para politikasını erken sıkılaştırmak konusunda mevcut durum daha az ikna edici" dedi. Brainard, konuşmasında hiç bir Fed toplantısına referansta bulunmadı.

Brainard'ın açıklamaları Fed sessiz döneme girmeden önceki son açıklamalar olurken, Fed yetkilileri bu dönem boyunca FOMC toplantısı öncesinde kamuya açık açıklamalarda bulunmuyor. Politika yapıcılar 20-21 Eylül'de Washington'da faiz kararını vermek üzere toplanacak. FOMC üyelerinden gelen son açıklamalar faiz kararına ilişkin ortak bir sinyal vermedi.

Faizlerin sıfıra yakın olduğu bir ortamda, Fed'in, negatif sürpriz yapan bir ekonomiye müdahale etmektense beklenenden daha hızlı gerçekleşen talebe müdahale etmesinin daha kolay olacağını savunan Brainard, "Bugün oluşan yeni normal olarak adlandırılabilecek durumda, risk yönetimindeki asimetri, genişlemeci para politika politikasını sonlandırmakta daha dikkatli olmamızı salık veriyor" dedi.

Brainard, küresel ekonomik ortamın belirsiz olması ve enflasyondaki iyileşmenin yeterince ikna edici olmamasını öne sürerek, istikrarlı bir biçimde faiz artırımı konusunda sabırlı olunmasını söyleyegeldi. Brainard'ın bugünkü açıklamalarından önce son konuşması 3 Haziran'daydı.

Pazartesi günkü konuşmasında Brainard, faiz artırımı konusunda ihtiyatlı olunması için 5 ana neden öne sürdü:

1) Enflasyon, işgücü piyasasındaki iyileşmeye geçmişe göre daha az tepki veriyor

2) İşgücü piyasasında gevşeklik sürüyor izlenimi veriyor

3) Yabancı piyasalardan finansal geçişkenlik güçlü ve bu durum bir risk oluşturuyor

4) Gevşek para politikasından sıkı para politikasına geçilen faiz seviyesi geçmişe göre daha düşük bir seviyede bulunuyor ve bu eşiğin bir süre daha bu seviyede kalması bekleniyor.

5) Para politikası negatif şoklara cevap vermekte, talepte hızlı bir artışa cevap vermeye göre daha fazla zorlanabilir.

Brainard ihtiyatlı görüşlerine rağmen, ABD ekonomisinin, Fed'in hedeflediği tam istihdam ve yüzde 2 düzeyindeki enflasyon seviyesine yaklaştığına dair ilerlediğine dikkat çekti. Brainard, işgücü piyasasında ilerleme kaydedildiğini ve tam istihdam seviyesine yaklaşıldığını söyledi. Brainard ayrıca, Fed'in enflason hedefine ulaşma görevinde ilerleme kaydettiğini de ekledi.

Brainard, enflasyonun Fed'in umduğu derecede ilerlemediğini, hem manşet hem çekirdek fiyatlardaki seviyelerin Fed'in yüzde 2 hedefinin altında bulunduğunu söyledi. Brainard, ABD GSYİH'sinde mevcut büyümenin yavaş olduğunu ancak son dönemdeki verilerin 3. dönemde büyümenin hızlanacağına işaret ettiğini belirtti.