Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Enerji şirketlerinin hisse senetleri, dünyanın en büyük petrol üreticilerinin Viyana'daki toplantıda arz kısıntısı konusunda anlaşmaya varamamasının ardından Avrupa'daki düşüşlere öncülük ederken, Rus rublesi zayıfladı ve petrol bir ayın en düşük seviyesine indi. ABD endeks vadeli kontratları ve Meksika pesosu, Cuma günü FBI'ın Hillary Clinton'ın e-postakullanımına ilişlin yeniden soruşurma açtığı haerbleri ile meydana gelen kayıplarının bir kısmını geri aldı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'ndeki enerji sektörü hisseleri, OPEC'in Cumartesi günü sonuçlanan iki günlük toplantısında bireysel üyelerin üretim kotaları konusunda anlaşma çıkmamasının ardından, düşüşünü ikinci güne taşıdı. Ruble, petrol ihraç eden ülke paralarındaki düşüşlere öncülük ederken, Güney Afrika randı, Maliye Bakanı Pravin Gordhan hakkındaki suçlamaların geri çekilmesinin ardından önemli para birimlerinin tümü karşısında güçlendi. Algılanan yatırım yapılabilir kredi notu kredi riski, Mayıs ayından bu yana en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

OPEC'in Viyana'da iki gün süren toplantıda, piyasaya istikrar kazandırmaya yönelik görüşmelerin süreceği tahhüdü dışında bir karar çıkmadı. Ülke tahvilleri, yatırımcıları bu haftaki İngiltere ve ABD merkez bankalarının toplantılarını beklemeleri ile birlikte fazla hareket etmedi. Küresel hisse senetleri, karışık gelen şirket karlarının 8 Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri öncesi yatırımcıların kaygıları ile birleşmesi ve Fed'in yıl sonundan önce faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile birlikte Ekim ayında zemin kaybetti.

Londra'da Barclays Plc'nin refah yönetimi birimi yatırım strateji müdürü William Hobbs, "Petrol şirketleri OPEC haberlerine reaksiyon veriyor," dedi ve "Oldukça yoğun bir veri haftasına girdik. Uzun zamandır en yoğunu. Bu nedenle yatırımcılar oldukça önemli olması beklenen bu hafta için pozisyon aldı" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu ve düşüşünü altıncı haftaya genişletti.

(14:10'da güncellendi)