Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta Fed'den bu yıl içinde faiz artırımı beklentilerinin yükselmesiyle 3.1272'yi görerek tarihi rekor seviyeye çıkan kur yeni haftada yatay seyrediyor.

Kur 3,1070 liradan güne başlamasının ardından saat 10:50 itibariyle 3.1068'den işlem görüyor.

MERKEZ'DEN ZORUNLU KARŞILIK ADIMI

Merkez Bankası, finansal sisteme ek Döviz likiditesi imkanı sağlanması amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gitti. Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında döviz imkanının 2,3 ve 4. dilimlerinde katsayılar 0.2 puan azaltıldı. Merkez Bankası'nın kararının kurda önemli bir etki yapmadığı görüldü. 



"LİKİDİTE ÖNLEMLERİ DAHA OLASI BİR SENARYO"

İlave döviz likiditesinin kısa süreli olarak olumlu yansımaları görülebileceğini belirten Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Para politikasında kısa dönemde faiz değişikliklerinden ziyade, ilave likidite önlemlerinin alınması daha olası bir senaryo olarak karşımıza çıktı.

İlave döviz likiditesinin kısa süreli olarak olumlu yansımaları görülebilir. Zorunlu karşılık indirimleri ve ROM ayarlamaları önümüzdeki dönemde de devam edebilir. Bankaların kullanımına açılan ilave tutar da, bankaların FX likidite ihtiyacı açısından olumlu bir gelişmedir. Para politikası hamlelerinin kısa dönemde faiz bacağından ziyade, likidite ayarlamaları tarafında olacağını düşünmekteyiz." değerlendirmesini yaptı.  

DIŞ AÇIK ARTTI

Bugün açıklanan veriye göre Türkiye'de dış ticaret açığı Eylül'de %14.1 artışla 4.36 milyar dolar oldu. Türkiye'nin ihracatı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre %5.6 gerileyerek 10 milyar 935 milyon dolar, ithalatı da % 0.7 düşüşle 15 milyar 296 milyon dolar oldu.



PİYASADA YOĞUN GÜNDEM

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda bu hafta yoğun veri akışı ve gündem takip edilecek. Çarşamba günü Fed faiz kararını açıklayacak. Piyasalar bu toplantıda bir faiz artışı beklemese de karar metnindeki ifadeler faiz artışının zamanlamasını anlamak açısından önemli olacak.

Perşembe günü yurtiçinde Ekim ayı enflasyon verisi öne çıkıyor. Beklenti aylık %1.68, yıllık %7.40 artış olması yönünde. Cuma günü ise ABD tarım dışı istihdam verisi piyasalarca yakından takip edilecek.