Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, İran'ın üretimi artırması ve ABD'de aktif petrol kuyusu sayısının Şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkması, buna bağlı olarak küresel arz fazlasının devam edeceği beklentilerinin sürmesi ile birlikte, yedi haftanın en düşük kapanışı yakınında kayıplarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 4.1 düştükten sonra, fazla değişmedi. İran petrol üretimini üç sahada beklenenden daha hızlı artırırken, Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) piyasalara istikrar kazandırmak için üretimin kısılması konusunda anlaşmaya varması gerektiğini kaydetti. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, artan verimliliğin üreticilere petrol arama faaliyetlerini genişletme imkanı sağlaması ile birlikte, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Mayıs ayından bu yana 130'un üzerinde arttı.

Petrol, OPEC'in 30 Kasım'daki toplantıda üretimi kısma anlaşmasının uygulanması konusunda başarısız olacağı endişelerine bağlı olarak, son 3.5 haftada, varil başına 52 dolar seviyesinden geri çekildi. Uluslararası Enerji Ajansı, Perşembe günü yaptığı açıklamada, OPEC'in kayda değer bir üretim indirimi apmazsa, fiyatların, "sürekli artan küresel arz" ortamında daha da gerileyebileceği uyarısında bulundu. İran, Petrol bakanlığı'nın haber servisine göre, ülkenin batısındaki üç petrol sahasında üretimi 2013 yılındaki seviyesi olan günlük 65,000 varilden 250,000 varile çıkardı.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Piyasalar, OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasına varması konusuna artan bir şekilde şüphe duyuyor," dedi ve "Piyasa muhtemelen halihazırda OPEC'ten bir adım gelmeyeceği beklentisini fiyatlamış durumda, ancak anlaşma olmadığı açıklandığında varil başına 40 doların altına ani bir tepki gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 9 sent düşerek Hong Kong saati ile 11:37'de varil başına 43.32 dolara indi. Kontrat Cuma günü 1.25 dolar düşerek 43.41 dolar ile 19 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 2 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 2 sent düşerek varil başına 44.73 dolara indi. Kontrat Cuma günü yüzde 2.4 düşerek 44.75 dolar ile 10 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesnden kapandı. Küresel gösterge Brent petorlü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 65 sent primli seyretti.