Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta 3.47'yi aşarak tarihi rekor seviyeyi test eden kur yeni haftaya hafif düşüşle başladı. Bloomberg HT'ye konuşan uzmanlar 'kurdaki yükseliş tamam mı, devam mı?' sorusuna yanıt verdi.

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç Türk Lirası'nda kısa vadede bir miktar değer kazancı olabileceğini ancak uzun vadede dolarda yükseliş beklediğini söyledi.

Kurdaki yükselişin nedenlerini sıralayan Altınsaç, "TL'deki değer kaybının 2 temel sebebi var; biri yurtdışı kaynaklı. Diğeri ise iç dinamikler.. Dışarıdan kaynaklanan köpük alınabilir. İçeriye bakılırsa, Türkiye'nin iç dinamiklerinde ciddi bir sıkıntı var şu aşamada. Politik ajanda yüklü. Avrupa Parlamentosu kararı olsun, Suriye olsun dış politikada da çok rahat bir dönem söz konusu değil. Bunlar temelde TL'de baskıya sebep olur.

Ama ben kısa vadede kurda 3.40'ların altının söz konusu olacağını düşünüyorum. Ama dediğim kısa vadeli olur, yoksa ana yön dolarda yine yukarı." yorumunu yaptı.  



"VERİLER DOLAR POZİTİF ETKİ YAPAR"

Tera Yatırım Stratejisti Serdar Özdemir ise ABD'de bu hafta açıklanacak verilerin 'dolar pozitif' etki yapabileceğini söyledi.

Özdemir "Kur için 3.40 seviyesi önemli. Eğer bu bölge kırılırsa 3.37'ye doğru hareket ihtimali artar. Bu da yükseliş trendinin uzaklaşmasına neden olur.

Ancak 3.40-3.37 bölgesinden yeniden alıcıların ön plana çıkması durumunda yeniden yükseliş potansiyeli oluşabilir" yorumunu yaptı.

ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin dolar pozitif olabileceğine dikkat çeken Özdemir "ABD'de ISM imalat, tarım dışı istihdam ve büyüme verileri dolar pozitif görünüm getirebilir. Veriler, Fed'in faiz artırımı açısından da önem teşkil edecek. Bu durum piyasalarda kar realizasyonu sonrası dolar talebine neden olabilir" değerlendirmesini yaptı.