Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:00'da güncellendi)

Dolar, ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın ABD dolarının zaten "çok güçlü" olduğunu kaydetmesi ile birlikte düşerken, altın, tahvillerle birlikte değer kazandı. Sterlin, İngiltere Başbakanı Theresa May'in "Brexit" planını açıklamasının ardından yükselişe geçti. 

Dolar, Trump'ın bir gazeteye doların değerinin kısmen Çin'in para birimini düşük tutmasına bağlı olarak çok yüksek olduğunu söylemesinin ardından önemli para birimlerinin çoğu karşısında geriledi. Sterlin, dolar karşısında küresel finansal krizden bu yana olan en büyük yükselişine yöneldi. ABD hisseleri gerilerken Avrupa hisseleri kayıplarını sildi. 

Londra'da HSBC Holdings Plc varlık tahisisi küresel başkanı Fredrik Nerbrand, "Dolar bu noktada yol gösterici konumunda ve tüm gözler ABD politikasının alacağı şekle çevrildi," dedi ve "Dolardaki bugünkü zayıflık yapısal değişimden ziyade sadece bir şamata. Eğer Trump, planladığı gibi büyüme üreten konumda olmak isterse ve aynı mali teşvik dünyanın kalan kısmından gelmezse, sermayenin nereye yöneleceği bir soru işareti olacak. Dolar en uzun boylu pigme" şeklinde görüş bildirdi.

Brexit ve bir sonraki ABD Başkanı'ndan oluşan ikiz hikaye 2016 yılında piyasalara düzenli bir şekilde hakim oldu ve her iki cephede de bu hafta önemli gelişmeler oluyor. Bu hafta göreve başlayacak olan Trump'tan gelen yorumlar traderları bunların ne anlama geldiğine ilişkin tahminlerde bulunmaya yöneltirken, May'in İngiltere Parlamentosu'nun nihai Brexit kararını oylayacağını onaylamasıyla poundun dolar karşısındaki yükselişi hız kazandı. 

Piyasalar

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York saatiyle 11:08'de yüzde 1.1 aşağıda seyrediyordu ve son bir ayın en düşük seviyesini gördü.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 2.8 güçlenerek 1.2379 seviyesine geldi. 

*S&P 500 Endeksi, finans ve sağlık firmalarındaki düşüşle yüzde 0.2 geriledi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.7'lik kayıplarını geri almasının ardından fazla değişmedi. 

*Bloomberg Emtia Endeksi yükselişini beşinci güne taşıdı ve 1 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

*Altın yüzde 1.1 yükselerek ons başına 1,216.03 dolara çıktı ve yükselişini yedinci güne yayarak Kasım ayından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Spot altın fiyatları 22 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesinde.

(20:00'da güncellendi)