Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:05'te güncellendi)

 

ABD hisseleri, perakende satış verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle rekor seviyelerine ulaşırken dolar, küresel büyümede hızlanma işaretlerine bağlı olarak yükselişini sürdürdü. Hazine tahvilleri, kayıplarını sildi.

S&P 500 Endeksi, Home Depot Inc. ve Wal-Mart Stores'dan gelen açıklamaların ardından ABD'de tüketicilerin büyümeyi destekleyebileceiğine ilişkin güvenin artmasıyla yükseldi. Avrupa hisse senetleri, Euro-bölgesi imalat verisinin beklentileri aşmasının ardından yükselişe geçti. Maden şirketleri yukarı yönde hareket etti. Dolar boğaları, Fed'den bir yetkilinin Mart ayında faz artırımına gidileceği beklentilerini güçlendirmesinin ardından kontrolü ele aldı.

ABD para politikasında sıkılaşma görünümü, doların yukarı yöndeki hareketini destekledi. Yatırımcılar, hala Donald Trump'ın mali harcama planının detaylarını bekliyor. Hisse senedi piyasaları ise zayıf doların olduğu bir ortamda büyümeye ilişkin iyimserlikle güçleniyor.

Piyasalarda yaklaşan önemli olaylar şöyle;

*Fed bu hafta son toplantısının tutanaklarını açıklayacak. Bu tutanaklar muhtemelen yatırımcılara Fed üyelerinin Trump'ın politikaları hakkında ne düşündüğüne ilişkin işaretler verecek. ABD'de açıklanacak verilerin konut piyasasının yılın başında yükseldiğini göstermesi bekleniyor. Satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) hafifçe yükselmesi bekleniyor.

*Londra'da Uluslararası Petrol haftası etkinlikleri var. Bu toplantılara üst düzey OPEC yetkililerinin yanında hükümet yetkilileri ve şirket yöneticileri katılacak.

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Dolar, bu yıl para politikası kararlarında oy hakkı bulunan Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker'ın, Market News International'a yaptığı değerlendirmede, Fed'in eğrinin gerisinde olmadığını ve Mart ayında faiz artırımının masada olduğunu kaydetmesinin ardından güç kazandı. Bu hareket, Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta Kongre'deki göreceli şahin yorumlarının ardından gerçekleşti.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.7 zayıfladı.

*Sterlin, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in enflasyon ile ilgili konuşmasının ardından yüzde 0.4 zayıfladı.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 11:45'te yüzde 0.4 tırmanarak son 10 seansın dokuzunda kazanç elde etmiş oldu. Gösterge, sabah işlemlerinin geç saatlerinde tahvillerin kayıplarını silmesiyle kazanç elde etti. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. 

*Banka hisseleri, HSBC'nin beklentileri karşılamayan kar açıklamalarının ardından geriledi. 

*Asya hisseleri, Güney Kore göstergesinin yüzde 0.9'luk yükselişle 2015 yılının Temmuz ayından bu yana olan en yüksek seviyesine çıkmasıyla yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng, yüzde 0.8 geriledi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, dört baz puan yükselerek yüzde 2.46'ya çıkmasının ardından yüzde 2.42'de kalarak fazla değişmedi.  

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Euro Bölgesi imalat sektörü verisinin beklenenden daha iyi çıkmasının ardından üç baz puan yükseldi. Aynı vadeli Fransız tahvillerinin faizi üç baz puan tırmandı.

Emtia

*ABD doğalgazı, doğu kıysyında normalden daha sıcak seyreden hava koşullarından dolayı düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Vadeli kontratlar yüzde 3.1 düşerek 2.745 dolara indi.

*Petrol, Citigroup Inc.'nin OPEC'in üretim kısıntısına iyi bir şekilde uyması ve Asya'da artan talebi işaret ederek petrol görünümünü artırması ile birlikte değer kazandı. Batı Teksas petrolü yüzde 1.9 yükselerek varil başına 54.39 dolara çıktı ve Brent petrolü yüzde 1.5 yükseldi.

*Sanayi metalleri fonların satışta görülmesi ile birlikte düştü ve son bir haftanın en büyük çaplı kazancının bir kısmını geri aldı. Aluminyum yüzde 0.5 düşerek ton başına 1,890 dolara indi ve bakır yüzde 0.4 kaybetti.

*Altın, yüzde 0.7 gerileyerek ons başına 1,230.42 dolara indi. 

(20:05'te güncellendi)