Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

CNBC'ye konuşan uzmanlar dolardaki düşüşün Cuma günü beklenenden düşük gelen enflasyon verisinden ziyade Trump hükümetinin ajandasını gerçekleştirememesine bağlıyor.

Pimco'da Küresel Strateji Danışmanı olan Richard Clarida "Trump'ın büyük vergi indirimleri yapacağı ve altyapı çalışmaları yapacağı beklentilleri vardı. Bunlar gerçekleşmediği gibi Kongre'de sağlık yasası tartışılıyor. Bu yıla şevkle başlayan bazı yatırımcılar için bunlar hayal kırıklığı oldu" diye konuştu.

Cuma günü ABD'de enflasyonun yatay seyrettiğini gösteren veri ve perakende satışlardaki sürpriz düşüş Fed'in bu yıl yeniden faiz artırıp artırmayacağı sorularını da gündeme taşıdı. Tüm bu gelişmelerle birlikte Fed'in 2017 yılı sona ermeden bir kez daha faiz artırımına gitmesi ihtimali yüzde 45 seviyesine indi.

Dolar endeksi bu sabah Asya seansında Eylül ayından beri en düşük seviyelere geriledi. Para birimi euro, pound ve Avustralya doları karşısında da değer kaybetti.

National Australia Bank'ta Döviz stratejisti Ray Attill dolardaki düşüşün sadece verilere bağlanmaması gerektiğini belirtti. Faiz artışlarıyla dolarıın ilişkisine yönelik tarihsel modellere işaret eden Attill "dolar faiz artırmları sonrası olması gerektiği seviyelerin %5-6 altında seyrediyor" yorumuınu yaptı.  

ABD'deki sağlık reformu sorununa dikkat çeken uzman bu reform konusu hallolmadan mali gündeme dönülemeyeceğini ifade etti.