Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg için yazan makro stratejist Mark Cudmore, doların seyrine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tüm traderların aklında olan ve neredeyse diğer tüm varlıkların fiyatını etkileyen soru: Dolar ne zaman yükselecek? Bence dolar bu hafta, kısa vadeli bir temel oluşturuyor.

Finansal varlıklar, temel göstergeler doğruluyor gibi görünse bile nadiren düz bir çizgide hareket eder; ve bu yüzden doların değer kaybı kesinlikle mantıklı.

Buna karşın doların aşağı yönlü son hareket, siyasi kargaşa ile tetiklendi ve bu durum düşüş bekleyenler için “sorun” anlamına geliyor. Trump'ın mali programının fiyatlanmasından ayrı olarak ABD siyasetinni piyasalar üzerinde bu yılki etkisi negatif oldu. Bu nedenle son dönemdeki karışıklıklar, olumsuz manşetlerde fazla bir değişiklik yapmaz.

Euronun güçlü seyri daha geniş çaplı bir dolar satışınının altyapısını hazırladı fakat bu hikaye de ksıa vadede kırılgan gibi görünüyor. Piyasanın euronun yükseleceği yönündeki ani gelişen ortak beklentisi, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) beklenmedik bir şekilde güvercin tavır benimsemesi ve Euro/Dolar paritesinin 1.1714 olan bir yıldan uzun sürenin direnç seviyesiyle karşı karşıya kalması ardından oluştu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi için, hem günlük hem de haftalık RSI göstergeleri, FOMC toplantısının önemli bir katalizör etkisi gösterebileceği haftaya girerken, aşağı doğru esnemiş görünüyor. Özellikle yaz tatili dönemine girerken kar realizasyonu kesinlikle fazlasıyla cazip görünecektir.

Yüzde birkaç yükseliş, Ocak ayında başlayan uzun vadeli aşağı yönlü makro trendi bozmayacaktır. ABD negatif faizli tahvillerle desteklenen geniş borç stoğuyla birlikte büyük bir cari açığa sahip. Dolar, alım gücü paritesine göre hala pahalı bulunuyor.

Fakat bunların tamamı uzun vadeli unsurlar. Önümüzdeki birkaç haftalık dilimde, güç dolardan yana olacak.

Mark Cudmore