Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL yeni haftaya yükselişle başladı. Kuzey Irak'taki referandum öncesi bugün Silopi-Habur bölgesinde bir tatbikat başlatıldığının açıklanması TL'deki değer kaybında etkili oldu.

Sabah saatlerinde 3.43 seviyelerinden işlem gören kur daha sonra yükselişini hızlandırdı ve akşam saatlerinde %1'i aşan artışla 3.4914'e çıktı. Lira gelişen piyasa paraları arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Dolar/TL, 11 Eylül'de yurt içinde 2'nci çeyrek büyüme verisinin yüzde 5,1 ile beklentilere yakın açıklanmasının ardından 9 aydan bu yana ilk defa 3.40'ın altına gerilemiş ancak burada kalıcı olamamıştı.

Bu hafta doların hareketinde Fed'in faiz kararı da etkili olacak. Fed'in faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmiyor, ekonomik projeksiyonlar güncellenecek. Bloomberg'in anketine göre Fed, 4.5 trilyon dolarlık bilanço daraltmaya Ekim ayında başlayacak. Faiz kararının ardından Başkan Yellen basın toplantısında konuşacak. Fed kararı Çarşamba akşamı açıklanacak.



Ak Yatırım yolladığı bir notta Fed'in toplantı kararlarının dolar negatif, hisse pozitif etki yapabileceğini öngördü. Ekonomik projeksiyonlara dair ise "2017 veya 2018 çekirdek enflasyon tahmininin (sırasıyla %1,7 ve %2,0) aşağı çekilebileceğini öngörüyoruz. Bu senaryo dolar hafif negatif, hisse senetleri pozitif etki yapabilir." ifadesine yer verdi.

Bu hafta yurt içinde kritik bir veri akışı yok, Irak'taki gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşme takip edilecek.