Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wrightson ICAP ekonomisti Lou Crandall'a göre Fed'in Eylül ayı toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmeyeceği ve bilanço azaltımının açıklanacağının önceden tahmin edilmesine karşın, büyük soru Fed'in Aralık ayında gidilebilecek olası bir faiz artırımına ilişkin tartışmayı nasıl ele alacağı olacak.

Crandall, “Fed bu hafta faiz artırımı seçeneğini masadan kaldırmak için bir şey yapmadığı sürece piyasalar kısa vadede yıl sonuna kadar gidilebilecek olası bir faiz artırımı ihtimalini artırmayı sürdürebilir” şeklinde görüş bildirdi.

Haziran'da “2017 yılı sona ermeden bir faiz artırımı daha” kampında yer alan bir ya da iki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesinin “2018'de görüşürüz” kampında dahil olması durumunda şaşırmayacağını belirten Crandall, buna karşın dört ya da daha fazla katılımcı bu şekilde hareket etmediği sürece noktasal grafikte medyanın değişmeyeceğini ve bunun mümkün görünmediğini ifade etti.

Wrightson'a göre Fed, Aralık'ta tekrar sıkılaştırmaya gitmeli; fakat veriler buna izin vermeyebilir. Wrightson'a göre son dönemdeki verilerin yardımcı olması ve faiz artırımı ihtimalini artırmasına karşın, enflasyonda düş kırıklığı yaratan veriler serisini telafi etmek için yeterli değil.

Wrightson'a göre 20 Eylül toplantısına ilişkin dikkat edilecek diğer önemli noktalar: Harvey ve Irma kasırgalarının etkileri, çekirdek PCE enflasyon verisinde mevsimselliğin etkisi, 2017 noktasal grafiği ve 2020 yılına yönelik yeni tahminler.