Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:54'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, teknoloji hisselerindeki sert düşüşle beraber düştü. Hazine tahvilleri ve altın, ABD ve Kuzey Kore arasındaki siyasi gerilimin tekrar tırmanmasıyla yükseldi. 

Nasdaq 100 Endeksi, beş haftanın en sert düşüşüne yöneldi. Güvenli limanlar, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong-Ho'nun ABD Başakanı Donald Trump'ın son açıklamalarını bir savaş ilanı olarak yorumladığını açıklamasının ardından, değer kazandı. 

Ri, Pazartesi günü, Kuzey Kore sınırında uçuş yapan Amerikan Hava Kuvvetlerine ait bombardıman uçaklarını vurmakla tehdit etti. Birleşmiş Milletler(BM) 72. Genel Kurulu için New York'ta bulunan Ri, gazetecilere, ülkesine savaş ilan eden ABD'ye karşı her türlü önlemi alma hakkına sahip olduklarını belirtip, "Hava sahamızda olsun ya da olmasın, ülkemizin yakınlarındaki Amerikan bombardıman uçaklarını vururuz." dedi.

Avrupa ortak para birimi, Almanya'da Şansölye Angela Merkel'in seçimleri küçük bir farkla kazanması ve dikkatlerin aşısı sağ partinin güçlü bir sonuç elde etmesine çevrilmesi ile birlikte, önemli para birimlerinin neredeyse tümü karşısında zayıflarken, Stoxx Europe 600 Endeksi tırmandı. Aşırı milliyetçi Almanya için Alternatif(AfD), seçimlerde sürpriz bir şekilde güçlü bir destek aldı. Almanya'da yeni bir hükümet oluşturma amaçlı koalisyon görüşmelerinin sonuçlanması haftalar alabilir.

Barclays Bank Plc Asya Döviz ve Faiz Strateji Müdürü Mitul Kotecha, Bloomberg Televizyonu'na yaptığı değerlendirmede, seçimleri işaret ederek, "Şimdi soru açık bir şekilde, siyasal alanda gelecekte neler olacağı şeklinde," dedi ve "Yatırımcılar siyasi alanda yapılacak açıklamaları yakında izleyecek. Almanya'da AfD yalnızca milliyetçi bir parti değil aynı zamanda euro karşıtı" şeklinde görüş bilrdirdi.

Yen, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin yeni bir teşvik paketi hazırlaması ve genel seçimler öncesi parlamentonun alt meclisini fesh edeceğini açıklamasının ardından zayıfladı. 

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*AMB Başkanı Draghi Pazartesi günü Brüksel'de AB parlamenterlerine konuşacak. Fed Başkanı Yellen ise Salı günü Cleveland'da konuşacak. Haftanın ilerleyen dönemlerinde, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve Fed Başkan yardımcısı Stanley Fischer de konuşma yapacak.

*Avrupa Birliği'nin Brexit konusunda baş müzekerecisi Michael Barnier ve İngiliz mevkidaşı David Davis görüşmelerin diğer utruna başlayacak.

*Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ABD'de bu hafta açıklanacak olan hanehalkı harcamalarının Ağustos ayında Şubat ayından beri en düşük yükselişini göstermesi ve motorlu araç satışlarının ise vites küçültmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:39'da yüzde 0.4 düştü. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.2 düşerken, Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Russell 2000 Endeksi, erken saatlerde rekor seviyeye gelmesinin ardından yüzde 0.1'den daha az düştü. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 yükselerek Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.6 düşerek iki haftanın en düşük seviyesine geldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.4 tırmanarak üç haftayı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine geldi. 

*Euro, yüzde 0.9 değer kabederek 1.1842 dolardan işlem gördü. 

*Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1.347 seviyesine geldi. 

*Yen, yüzde 0.2 düşüp 112.22 dolardan işlem gördü. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, üç baz puan düşerek yüzde 2.218 seviyesine geldi.  

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, beş baz puan düşerek yüzde 0.399 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, iki baz puan düşerek yüzde 1.334 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın, yüzde 0.9 sıçrayarak ons başına 1,309.30 dolardan işlem gördü. 

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 3 değer kazanarak varil başına 52.17 dolardan işlem gördü. 

Asya

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5 yukarıda kapandı. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi neredeyse değişmeden kapanırken, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, anakara Çin'de bazı kentlerin konut satışlarına ilişkin kuralları sıkılaştırmasının ardından Çinli emlak geliştirme şirketlerine gelen sert satışların etkisi ile yüzde 1.4 düştü.

(22:54'te güncellendi)