Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Fed başkanlığına aday gösterilen Jerome Powell, işgücü piyasasının ABD ekonomisinde ısınma yaratmadan iyileşmesi ile birlikte, gelecek ayki politika toplantısında faiz artırımı için zeminin güçlendiğini söyledi.

Şubat ayında görev süresi sona erecek Fed Başkanı Janet Yellen'ın yerine aday gösterilen Powell, Washington'da Senato bankacılık komitesinde onay oturumuna katıldı. Fed'in bu yılın son toplantısı 12-13 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

Powell, Cumhuriyetç Parti Nevada Senatörü Dean Heller'a, "Gelecek haftaki toplantıda faiz artırımı için gerekçelerin bir araya geldiğini düşünüyorum" dedi ve koşulların da bu adımı atmada destekleyici olduğunu sözlerine ekledi.

2012 yılından bu yana Fed Guvernörlüğü görevini yürüten Powell, faiz artırımı için oy vermeyi garanti edemeyeceğini, zira toplantıda Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki (FOMC) çalışma arkadaşlarının görüşlerini dinlemek durumunda olduğunu belirtti.

Powell, yüzde 4.1'lik işsizlik oranı ve güçlü büyüme dikakte alındığında, "çok düşük" faiz oranlarının artık uygun olmadığını söyledi ve "Bu nedenle, faizi kademeli hızda artırıyoruz" dedi.

Powell, "Faiz oranlarının yükselmeye devam etmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.

Fed'in gösterge faizi yüzde 1 ile yüzde 1.25 aralığında bulunuyor. Aralık ayında faiz artırımına gidilmesi durumunda, Fed bu yıl üçüncü kez para politikasını sıkılaştırmış olacak, ancak bu adım ekonomik genişlemenin başlangıcı olan 2019'ın ortasından bu yana sadece beşinci faiz artırımını işaret ediyor.

Powell, faiz konusundaki açıklamaların yanında Fed'in bilançosuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Powell, bilanço büyüklüğünün 2.5 ila 3 trilyon dolar büyüklüğe ineceğini, bu sürecin 3-4 yıl alacağını kaydetti ve Fed'in bilançosunda temel olarak ABD Hazine tahvili tutacağını sözlerine ekledi.

Fed'in bağımsızlığına tamamen bağlı olduğunu kaydeden POwell, Fed'in genişlemeden çıkma konusunda sabırlı olması gerektiğini söyledi ve faiz oranlarının normalleşmesinin zamanının geldiğini belirtti.

Powell, faiz artırımlarında sabırlı olunmasının Fed'e yardımcı olduğunu söyledi.

Powell, ayrıca, Fed'in kripto paraları yakından izlediğini kaydetti.