Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, beklenen faiz artırımını gerçekleştirdi ve gelecek yıl için üç faiz artırımı yolundaki tahminlerini değiştirmemelerine karşın, 2018 yılı için büyüme tahminlerini yükseltti.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Washington'da gerçekleştirdiği iki gün süren toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Kasırgalarla ilgili dalgalamaların ortalaması alındığında, istihdam artışı sağlam ve işsizlik oranı daha da düştü," dedi ve enflasyonun kısa vadede Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalmaya devam edeceğini, ancak orta vadede hedef yakınlarında "istikrar" bulacağını kaydetti.

2'ye karşı yedi oy ile alınan bu karar ile birlikte, Fed faizi bu yıl üçüncü kez yükseltti ve faiz hedef aralığını yüzde 1.00-1.25'ten yüzde 1.25-1.50'ye çıkarttı. Politika sıkılaştırmasına ek olarak, Fed ayrıca, merkez bankası bilançosundaki aylık daraltmanın, daha önce programlandığı üzere, Ocak ayından itibaren 10 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarılacağını teyit etti.

Açıklamada kilit nokta, Fed'in önceki açıklamasında bahsettiği işgücü piyasasının daha da güçlenmesini beklediği yolundaki söylemine yer vermemesi oldu. Bunun yerine, para politikasının işgücü piyasasının "güçlü kalmasına" yardımcı olacağı söylemine yer verdi. Bu durum, Fed yetkililerinin, işgücü piyasasındaki iyileşmenin yavaşlamasını beklediklerini işaret ediyor.

Fed Başkanı Janet Yellen Şubat ayında görev süresini tamamlayacak ve görevini Guvernör Jerome Powell'adevredecek.

Politika ayarlamaları ve yaptığı açıklama yoluyla, Fed, büyümeye ilişkin olumlu haberlere ve kademeli sıkılaştırmayı cesaretlendiren işsizlik oranına yanıt verme ve politika yapıcılarda endişe yaratan enflasyondaki inatçı düşük seyre yönelik temkinliliği işaret etme arasında hassas bir denge aramaya devam etti.

Bu bilmece Çarşamba günü, enerji ve gıda fiyatlarının içerilmediği (çekirdek) tüketici fiyatları enflasyonunun Kasım ayında yıllık yüzde 1.7 ile beklenenin altında çıktığını gösteren veriden sonra da devam etti.

Enflasyon Gelişmeleri

Fed, açıklamasında, "Kasırgalarla ilgili aksaklıklar ve bunların giderilmesi, son aylarda ekonomik faaliyeti, istihdam ve enflasyonu etkiledi, ancak ulusal ekonomi için görünümü somut bir şekilde değiştirmedi," dedi ve FOMC'nin "ekonomiye yönelik kısa vadeli risklerin büyük ölçüde dengeli olduğu, ancak komitenin enflasyondaki gelişmeleri yakında izlediği" şeklinde Haziran ayından bu yana kullandığı söylemini tekrarladı.

Bugünkü toplantıda açıklanan çeyrek dönemlik tahminlerin son setinde, gelecek yıl için ekonomik büyümeye ilişkin tamin yüzde 2.1'den yüzde 2.5'e yükseldi. Ancak tahmindeki bu sert yükselişin ne kadarının, Kongre'den geçmesi beklenen vergi indirimlerinin büyümeyi artıracağına ya da işletme harcamaları ve küresel büyüme gibi diğer faktörlere dayandığı konusuna açıklık getirilmedi.

Aynı zamanda, komite'nin uzun vadeli büyümeye yönelik medyan tahmini değişmeyerek yüzde 1.8'de kadı ve bu durum, yetkililerin henüz vergi paketinin büyüme için ekonominin kapasitesini önemli ölçüde etkileyeceği konusunda ikna olmadığını gösteriyor.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve Chicago Fed Başkanı Charles Evans faiz kararına muhalif kaldılar ve bunun yerine, faizde değişiklik yapılmaması yönünde oy kullandılar. Böylelikle Fed toplantısında Kasım 2016'dan bu yana ilk kez bir karara birden fazla üye muhalif kaldı. Kaskari bu toplantı ile birlikte üçüncü kez muhalif kanatta kaldı. Evans ise 2011 yılından bu yana ilk kez karara muhalefet etti.

Faiz Yolu

Kısa vadeli büyüme tahminlerinin yükseltilmesine karşın, politika yapıcılar 2018 yılı için bekledikleri faiz artışı sayısını değiştirmedi. Medyan tahmin, gösterge faizin gelecek yılın sonunda yüzde 2.1 seviyesine ulaşacağı şeklinde. Bu da gelecek yıl üç faiz artışı tahmin edildiğini gösteriyor.

Bu durum kısmen, yavaş ücret ve fiyat artışlarına yönelik endişeleri yansıtıyor. Fed'in enflasyonu izlemek için tercih ettiği, tüketici harcamalarına dayanan gösterge Ekim ayında yıloık bazda yalnızca yüzde 1.6 arttı.

Yüzde 4.1 ile 16 yılın en düşük seviyesine inen işsizlik oranına karşın, bu zayıflık bazı ekonomistlerin kafalarını karıştırıyor ve bazı politika yapıcıların Fed'in fiyatlar daha güçlü bir tepki gösterene dek Fed'in faiz artırmaması gerektiğini düşünmesine neden oluyor.

Fed Başkanı Yellen 30-31 Ocak'taki FOMC toplantısına da katılacak ve bu onun son toplantısı olacak. Yellen bunun ardından, San Francisco Fed Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Başkan olarak 30 yılını geçirdiği Fed'den ayrılacak.