Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Türkiye Petrolleri ile Turkuaz Petrol'ün birleşme işleminin Haziran sonu itibariyle tamamlanması öngörülüyor.

TP Petrol Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 hissesini 490 milyon TL bedelle 2016 yılında satın alan Zülfikarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İsfendiyar Zülfikari, iki akaryakıt şirketini Türkiye Petrolleri adı altında birleştireceklerini söyledi.

İki şirketin birleşmesiyle pazar payında 6.sıraya yerleştiklerini kaydeden Zülfikari, ilk 3 şirket arasına girip uluslararası bir şirket olmayı hedeflediklerini belirtti.

Turkuaz Petrol'ün yaklaşık 380, Türkiye Petrolleri'nin ise 360 istasyonuyla beraber yaklaşık 700 istasyonun biraraya geleceğine dikkat çeken Zülfikari, "Geçen sene itibariyle sektörün en hızlı büyüyen 2.şirketiydik. Yatırımlarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.


"SEKTÖRDE KONSOLİDASYON BEKLİYORUZ"

Akaryakıt sektörünün yüzde 70'e varan oranda vergi yüküyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Zülfikari, "Akaryakıt sektöründe yaklaşık 100'e yakın dağıtım şirketi var. Tabiiki rekabeti getirir ama diğer yandan unutmamak gerekir ki akaryakıt sektörü devletin vergisini tahsil etme yükümlülüğü de var. Sektörün daha iyi hizmet vermesi için 100 rakamı biraz fazla. İleride sektörde konsolidasyon bekliyoruz" açıklamasında bulundu.


ZÜLFİKARLAR HOLDİNG'E 222 MİLYON DOLARLIK KREDİ

Zülfikarlar Holding ile İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan oluşan konsorsiyum arasında 222 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı. Zülfikarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı, 11 yıl vadeli olan kredinin bir bölümü satın alma işleminin tamamlanması, kalanını da Türkiye Petrolleri'nin mali yapısını güçlendirmek amacıyla kullanacaklarını dile getirdi.

CEREN DİLEKÇİ