Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Uber'in sürücüsüz bir aracının Pazar akşamı Arizona eyaletinde yaptığı kaza sonucu bir yayayı öldürmesinin ardından sürücüsüz araba sektörü, daha yakından denetlenmeye başladı. 

Sürücüsüz bir aracın ilk kez bir insanın hayatına son verdiği bu olay, teknolojinin ilerleme hızına ilişkin soru işaretleri yaratıyor. Uber'in yanında onlarca şirket, sürücüsüz araç denemeleri yapmakta. 

Sürücüsüz araç teknolojisinin umut vaadetmesi sebebiyle bu çabalar, yerel hükümetlerin desteğini kazanıyor. Yine de, Arizona'da gerçekleşen olaydaki aracın ön koltuğunda, emniyeti sağlamak adına bir sürücü oturmaktaydı. Bazı isimler, bu teknolojinin çok hızlı bir şekilde yayılmakta olduğunu söylüyor.

-Uzmanlar olay hakkında ne diyor?

MIT'de sürücüsüz araçlar üzerine çalışan araştırmacı bilim adamı Bryan Reimer, "Bu sistemler üzerindeki testleri daha fazla anlayana dek aceleci davranmamamız gerekiyor ve teknolojinin gelişimi üzerinde uzun uzadıya çalışmamız gerekiyo" şeklinde konuştu.

Washington Üniversitesi'nde sürücüsüz araçların olası yasal sonuçlarını araştıran Ryan Calo ise, kazanın yasal bir emsalinin bulunma ihtimalinin olmadığını ve kurbanın kısmen sorumlu tutulması durumunda bile şirketin hala yükümlü olabileceğini belirterek emsal teşvik eden davadan kaçınılması adına mevzunun yatıştırılmasının uygun olacağı yönünde görüş belirtti. 

Calo, yapay zeka bazlı araç geliştiricilerinin oluşturdukları sistemlerin insan hayatı üzerindeki potansiyel etkilerini oldukça dikkatli bir şekilde değerlendirmeleri ve olası yasal ve etik sonuçları gözden geçirmeleri yönünde çağrıda bulundu. 

"Kazada sürücü fail ve denetimle yükümlü mühendis sorumlu olacaktır"

Bloomberg HT'de Gökhan Şen'in programına katılan Av. Dr. Rezan Epözdemir ise, "Amerikan hukukuna göre, sürücüsüz araç kazasında, sürücü fail ve denetimle yükümlü mühendis sorumlu olacaktır" dedi.