Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesi, jeopolitik riskler, enflasyon ve cari açıkta bozulma ve azalan risk iştahıyla son dönemde yukarı yönlü seyrini hızlandıran Dolar/TL bugün yeniden kritik eşiği aştı ve 4.0140 seviyesine kadar yükseldi.

EURO REKORA YAKIN

Kur geçen hafta Cuma gecesi uluslararası piyasalarda 4.0361 ile tarihi yüksek seviyeyi test etmiş, bu hafta başından beri de 4 sınırına yakın seyretmişti. Önceki günlerde 4.9778 ile rekor kıran Euro/TL ise bugün en yüksek 4.9712'yi gördü ve tüm zamanların rekor seviyesine yaklaştı.

Sepet kur da 4.4921 ile rekorlarını sürdürdü.

EN FAZLA DÜŞEN TL

Lira, bugün de gelişen ülke para birimleri arasında dolara karşı en fazla düşen para birimi oldu.




Alnus Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Burak Demirpehlivan Bloomberg HT'ye "Büyük para biirmleri ve gelişen ülkelerin hikayeleri net olarak ayrıştığı için dolar gelişen ülke paraları karşısında kuvvetli kalacaktır, sonuçta faizler artıyor. Buna cevap vermek gereken bir ortam var.

Dolar/TL'de kısa vadede fiyatlarda boşluklar oluşmaya başladı. Boşluk olma dönemlerinde genelde ani yukarı tepiler gördük, bu nedenle piyasalarda bir süre daha bu tarz bir baskı görebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül dün Bloomberg HT'ye Moody's'in not indirimi, cari açık ve enflasyonun yüksek çıkması, erken seçim tartışmaları ve Trump'ın başlattığı ticaret savaşlarıyla TL'de hızlı değer kaybı olduğunu belirtti. Derici kurda yıl sonu beklentisinin 4.30 olduğunu dile getirdi.

Bugün açıklanan ABD 4. çeyrek büyüme verisi %2.9 ile beklentiyi aştı. Veri sonrası dolar/TL 3.99'un üzerindeki seyrini sürdürdü. Yarın da PCE enflasyon verisi takip edilecek.