Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan Bloomberg HT'ye enflasyon verisinin Merkez Bankası'nın aksiyon almasını gerektirecek bir veri olmadığı belirtti. 

Turan konuya ilişkin olarak "Veri beklentimizle bir miktar uyumlu. Çekirdek tarafta baz etkisinin desteğiyle bir miktar iyileşme var ama iyileşmenin de zaman alacağını görüyoruz. Çekirdek enflasyonda tek haneli seviyelere iniş biraz daha sürecek gibi duruyor." dedi.

Verinin çok iyimser tablo sunmadığını ifade eden Turan "ama Merkez Bankası'ndan Nisan ayı toplantısında aksiyonu gerektirecek bir veri de değil." değerlendirmesini yaptı.

 
"ENFLASYON KATILAŞMAYA BAŞLADI"

Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin ise yükselişin nedenlerini sıraladı. Girgin "ilk çeyrekte gıda fiyatlarında toplam yüzde 6.1 gibi bir artış var. Merkez'in tüm yıl için gıda enflasyonu tahmini yüzde 7'ydi, bu çok ciddi bir sapma. Ulaştırma kalemi ciddi artış göstermiş, bu da TL'deki değer kaybının yansıması.." dedi.  

Nisan sonunda TCMB'nin enflasyon raporunu yayınlayacağını, enflasyonda orta noktasının % 7.9 olduğunu belirten Girgin "gıda fiyatlarında yaşanan artış, gıda enflasyonunda ciddi sapma işaret ettiği için bir revizyon göreceğiz. Enflasyon ciddi bir sorun ve katılaşmaya başladı, orta ve uzun vadeli önlemler almak gerekiyor" değerlendirmesini yaptı. Girgin TCMB'den bu ayki toplantıda birşey beklemediğini de sözlerine ekledi.

Enflasyon, mart ayında yüzde 0,99 artarken, yıllık bazda yüzde 10,23 oldu.