Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Turkey Macro View Danışmanlık Başekonomisti İnanç Sözer Bloomberg HT'ye beklentiyi aşan enflasyon verisini değerlendirdi.

Sözer "enflasyonun yükselişinin tek sebebi var; TL'nin yüzde 10'a yakın değer kaybı. Gıdayı yukarı çeken husus da TL'deki değer kaybı..Bu kadar zayıf TL'nin sonucu olarak özellikle üretici enflasyonunda keskin bir artış var ve bu bir noktadan sonra tüketici fiyatlarına da yansımış olacak" dedi.

"HAZİRAN'DA %14'E YÜKSELEBİLİR"


Çekirdek enflasyonda da ciddi yükseliş olduğunu hatırlatan Sözer "maalesef enflasyonda zor dönemlerden geçiyoruz. Muhtemelen önümüzdeki birkaç daha yükselmeye devam edecek. Haziran'da manşet enflasyonun yüzde %14'e yükselmesini bekliyoruz. Haziran'dan sonra TL'de değer kaybı stabilizer olursa %14'ten sonra en azından yataya yakın seyreden bir enflasyon görebiliriz" ifadesini kullandı.

Bugünkü verilere göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs'ta aylık % 1.62 yıllık % 12.15 artarak beklentileri aştı, yıllık ÜFE de %20'yi aşarak 2003'ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti



"İYİLEŞME SINIRLI KALABİLİR"

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan ise yılın sonlarına doğru döviz kurlarında belirgin bir gerileme veya bazı ürünlerde vergi ayarlaması yapılmazsa enflasyonda iyileşmenin oldukça sınırlı kalabileceğini öngördü.

Turan yolladığı notta "Ekonomik aktivite gücünü korurken maliyet unsurlarındaki bu hızlı artışlar fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü riskleri canlı tutuyor. Bu nedenle, enflasyonda yükselişin kısa vadede baz etkisiyle birlikte hızlanabileceğini düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.