Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Kur yoğun piyasa gündeminin olduğu yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar/TL erken saatlerde 4.86'dan işlem görürken yükselişini hızlandırdı ve %1 artışla 4.90'ı aştı, Euro/TL de öğleden sonra %1'i aşan yükselişle 5.67'den 5.72'ye çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Mike Pence geçen hafta Türkiye'de ev hapsinde bulunan ABD'li rahibin serbest bırakılmaması durumunda Türkiye'yi yaptırımla tehdit etmişti. Pence dün de sosyal medya hesabından benzer bir açıklama yaparak "Rahip serbest bırakılana kadar yaptırım uygulamaya hazırız" dedi.

Kurdaki yükselişte bu gelişmenin etkili olduğu belirtiliyor.



PİYASADA GÜNDEM YOĞUN

Bu hafta gerek yurt içi gerek yurt dışı piyasaların gündemi oldukça yoğun. Yarın Merkez Bankası'nın enflasyon raporu, Cuma günü de Temmuz ayı enflasyon verisi açıklanacak.

Enflasyon verisi kurun hareketi açısından önemli olacak. Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç "bütün piyasa enflasyonun %17'nin üzerine gitmesini bekliyor, bu da fiyatlarda var. Cuma günkü rakam eğer daha yüksek gelirse bu negatif olacak" yorumunu yaptı.


"TL VARLIKLAR İÇİN EN ÖNEMLİ MESELE...."

ABD cephesinde ise Fed'in Çarşamba akşamı alacağı faiz kararı yakından izlenecek. Fed'den faiz artışı beklenmiyor ancak bu yıl 4. faiz artışı olup olmayacağına dair mesajlar izlenecek.

ABD ile rahip Brunson meselesi de Türkiye - ABD ilişkileri için önem teşkil etmesi nedeniyle piyasaların radarında olacak.
 
Işık FX Genel Müdürü Veli Kocatürk Bloomberg HT'ye bu hafta TL varlıklar için en önemli konunun ABD ile yaşanan rahip meselesi olduğunu söyledi.

Kocatürk "Hafta sonu Rahip konusunda Erdoğan'ın açıklamaları ve ABD'den 2. kez gelen açıklamalar bizi siyasi anlamda gergin bir haftanın beklediğini gösteriyor. Bu TL varlıklarda fiyatlanacak en önemli konu..Yaptırıma dair herhangi bir karar gelirse kurda çok sert hareket görebiliriz, bu da bizi 5 seviyesine yaklaştırabilir" ifadesini kullandı.

Kocatürk söz konusu haber akışında yumuşama olursa kurda 4.80'in altına hızlı bir gerileme olabileceğini kaydetti.
Kocatürk Fed toplantısına ilişkin olarak ise "Bu yıl 4. faiz artışı gelecek mi buna bakılacak. Eğer öyle bir açıklama olursa dolarda yukarı yönlü hareket hızlanabilir" değerlendirmesini yaptı.