Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’daki doğal felaketler ve sonrasında olası radyasyon tehlikesi ekonomik ajandanın bir numarasında yerleşti. Uzun süredir süren Afrika olayları ve Libya’da iç savaşa dönüşen olaylar da dikkat çekmeye devam ediyor. Tüm bu karışık zamanlarda fonlama ihtiyacı içinde olan şirketler ise bono ihraç ederek fon bulma konusunda sıkıntı yaşıyorlar.

Yatırımcıların hazine bonosu yerine şirket bonosu almak için talep ettikleri ekstra prim 6 puan tırmanarak 157 baz puana kadar çıktı. Diğer yandan Japonya’nın hazine bonolarına karşı bir koruma almak amacıyla talep gören CDS fiyatları dün 130 puana kadar çıktı. Bilindiği gibi bir CDS, elinde bulunduran yatırımcıya ödenen prim karşılığında elinde tutttuğu varlığın dayandığı ülke ya da şirkete karşı koruma sağlıyor. Olası bir temerrüt durumunda zararları koruma altına almak için yatırımcılar CDS alıyor ve böylece riskini kaldıraç kullanarak korumaya almış oluyor. Bank Of America Merrill Lynch US High Yield Master 2 Endeksi’nden alınan dataya göre ABD piyasalarında da spekülatif derecedeki bonolarla ABD Hazine kağıtları arasındaki makas 22 puan artarak 510 puana çıktı. Buna göre riskli bonoların risk primi bir miktar daha göreceli olarak artmış oldu. Yatırımcılar tipik olarak kriz zamanlarında güvenli liman olarak kabul ettikleri hazine bonolarına yöneliyorlar.

Tüm bu gelişmelerin ardından global şirket bono satışları bu yılın en düşük haftalık değerini aldı. Bugün itibariyle bono ihracına aracılık eden kurumların listesi ve toplam bono ihraç büyüklüğünü aşağıda görmek mümkün. Buna göre 14 Mart’la başlayan haftada toplam satışlar 31.167 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti ve 198 adet ihraç gerçekleşti.



Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü