Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Berkshire Hathaway Inc.'in Başkanı ve CEO'su Warren Buffett, dünyada merkez bankalarının teşvik tedbirleri nedeniyle cephanelerinin büyük bölümünü tükettiklerini söyledi.

Fed, istihdamı artırmak ve deflasyondan kaçınmak için, Haziran ayında sona erecek program dahilinde, tahvil alımı yaparak mali sisteme 600 milyar dolar aktarıyor. Başkan Ben S. Bernanke önderliğinde politika yapıcılar, büyümeyi artırmak için, Aralık 2008'den bu yana politika faizini rekor düşük seviye olan yüzde 0 - 0.25 bandında tutmaya devam ediyor.

Buffett "Merkez bankaları cephanelerinin büyük bölümünü harcadı" dedi ve "Fazi konusunda pratik olarak birşey yapamıyorlar. ABD'de çok benzer bir maliye politikasına sahibiz" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel ekonomide ve talepteki toparlanma, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin Nisan ayındaki toplantıda faiz artırımına gidileceği yolunda sinyal vermesine ve Dallas Fed Başkanı Richard Fisher'in de Haziran ayında sona erecek olan varlık alım programından sonra ek parasal teşviklere gerek olmadığını söylemesine neden oldu.Dünya Bankası, bu hafta, Doğu Asya bölgesinin, fiyat bekleyişlerinin artmasını önlemek için para politikasını sıkılaştırması ve önleyici mali politikaların uygulanması gerektiğini kaydetti.

Buffett, "Biz bunu teşvik olarak adlandırmıyoruz, ancak GSYİH'nizin % 10'undan daha fazlasını harcıyorsanız, bu büyük bir teşviktir" şeklinde görüş bildirdi.