Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kanada'da toplanan gıda uzmanları, ayaklanmalara ve bazı hükümetlerin düşmesine neden olan gıda krizine son verme konusunda anlaşamadı.

Montreal'de düzenlenen Uluslararası Amerika Forumu'nda bir araya gelen uzmanlar ve bazı ülkelerin liderlerinin uzlaşması, halkın daha ucuz gıda, üreticininse "dürüst kazanç" taleplerine takıldı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Montreal'daki toplantıda yaptığı konuşmada, "gıda fiyatlarının, gelirlerinin yüzde 80-90 kadarını gıdaya harcayan özellikle yoksullar için ölüm kalım meselesi olduğunu" belirtti.

"Sorun, fiyatların uzun süre yüksek kalma riski" diyen Gurria, ülkelere panik yapmamaları ve ihracatları durdurarak fiyatları yükseltmemelerini tavsiye etti.

Gurria, gelişmiş ülkelerdeki tarımcıların ürünlerini artırmak için teknoloji ve ekonomik ortamları olduğunu da vurguladı.

Dünya Bankası'ndan John Baffes de meteorolojik şartlar, enerji fiyatlarının yükselmesi, doların düşmesi ve biyoyakıt üretimi için tarım ürünlerine talebin artmasının 10 yılda fiyatların yükselmesine neden olduğunu, ihracatın sınırlanmaması gerektiğini ifade etti.

Bir diğer uzman Marcel Mazoyer, yoksulluğun öncelikle kırsal kesimlerde yaşayanları etkilediğini, gıda üretiminin tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için yüzde 30 artırılması gerektiğini savundu.