Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ayki toplantılarının tutanakları yayınlandı. Açıklamada, Fed’in gevşek para politikasından nasıl çıkacağı konusunda planların görüşüldüğü ancak zamanlama konusunda bir planın olmadığı görüldü.

Toplantıda Fed'in çıkış stratejisinin ne zaman değil ama nasıl olacağı konusunda karar vermesi gerektiği konuşuldu.

Tutanaklar aynı zamanda, Fed yetkililerinin teşvik programlarını sürdürüp sürdürmemekte görüş ayrılıkları yaşadığına gösteriyor.

Ekonomi ve büyümedeki zayıf seyiri değerlendiren Fed yetkilileri, ekonominin bu hâlde devam etmesi hâlinde yeni teşvik programına ihtiyaç olup olmadığını görüştü.

Bazı üyeler ekonomideki zayıflamanın devam etmesi durumunda teşvik programlarının sürdürülmesine ihtiyaç olabileceğini belirtirken, ekonomik büyümenin istihdamı artırmada yetersiz kalabileceğine değindi.

Bu görüşe karşı olan Fed üyeleri ise enflasyonist baskıya dikkat çekerek, ekonominin iyileşmesi durumunda, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin öngörülenden daha erken bir zamanda teşvik programlarını çekmek zorunda kalabileceğini belirtti.

FOMC'un üyelerinin çoğu enflasyonist baskının enerji ve gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını, bu sebeple geçici olacağını belirtirken, bazı üyeler gevşek para politikasının enflasyonist baskıyı artırdığına dikkat çekti.

Fed yetkilileri bu yılki büyüme tahminlerini, Haziran ayı istihdam verileri yayınlanmadan önce aşağı çekmişti. Fed Başkanı Ben Bernanke 22 Haziran'daki konuşmasında, enerji fiyatlarının düşmesi ve Japon şirketlerden kaynaklanan arz zincirine ilişkin sorunların ortadan kalkmasıyla, dünyanın en büyük ekonomisinin yeniden toparlanmasına devam edeceğini söylemişti.

Ancak Bernanke de, ekstra teşvik programları için kapıları tamamen kapamamış, düşük faiz politikasının uzatılacağını aktarmıştı.