Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisinin ikinci bir resesyonun eşiğinde olduğuna yönelik endişelerin artması, yatırımcıları hisse senetlerinden uzaklaştırıyor. Standard&Poor's 500 Endeksi, eski ABD Başkanları'ndan Ronald Reagan'ın döneminde yaşanmış olan resesyondakindeki değerlemelerinin altında seyrediyor.

Standard&Poor's 500 Endeksi geçtiğimiz 5 haftada yüzde 13 değer kaybetti; endeksteki fiyat-kazanç oranı 12.9'a geriledi. Bu oran, 1949 ve 1982'deki daralma dönemlerinin ortalamasının da yüzde 3.5 altına işaret ediyor.

Piyasaların düşeceğine inanan yatırımcılar, hisselerin değerlemesinin 2007'de başlamış olan yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiğine dikkat çekiyor. Ancak Reagan dönemindeki Fed Başkanı Paul Volcker'ın döneminde görülen yüksek faizlerin yanısıra, şu anda faiz oranlarının sıfıra yakın olması, politika yapıcıların hareket sınırını daraltıyor. Paul Volcker döneminde görülen yüksek enflasyon, Fed'i faizleri yüzde 20'lere çekmek zorunda bırakmıştı.

Diğer yandan piyasaların yükseleceğine oynayan boğalar ise hisselerdeki düşük değerlemenin, ekonomideki her yavaşlamanın 2008'deki krizi tekrarlayacağına inanan yatırımcılardan kaynaklandığını belirtiyor.

Şirket değerlemelerinin oldukça kötü göründüğünü, ancak bu durumda zamanlama faktörünün de bulunduğunun altını çizen SunAmerican Asset Management'ın fon yöneticilerinden John Massey, şu anda piyasaların kısa vadeli gelişmelere odaklanmış olduğunu belirtti.

Küresel ekonomiye ilişkin endişelerin etkisiyle, S&P 500 Endeksi'nin 22 Temmuz'da kaydetmiş olduğu yükseğinden bu yana ABD hisselerinden 2.3 trilyon dolar silindi. Hisselerin şu ankinden daha ucuz olduğu son dönem 1980'lerin başında kaydedilmişti.