Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel çapta imalat verilerinin düşük gelmesi, küresel ekonominin üzerindeki kara bulutları çoğaltıyor.

ABD’de imalatçılar Ağustos ayındaki operasyonları çok az bir ölçekte genişletirken, Asya’daki imalat sektöründe çanlar çalıyor. Şirketlerin ekonomiye güveninin azalması ve iş gücü piyasasındaki durgunluk, ABD’yi finansal krizden çıkarma konusunda motor görevi gören imalat sektörünü aşağı çekiyor.

Diğer yandan Asya’nın en büyük ekonomisi Çin’de imalat sanayi belli belirsiz bir büyüme kaydederken, Güney Kore ve Tayvan gibi Asya’nın diğer önemli ekonomilerinde imalat faaliyetleri daralmaya işaret ediyor.

Avrupa'da da imalat sanayi sinyal veriyor. Yunanistan ve İrlanda’daki borç krizinin İtalya ve Fransa gibi Avrupa’nın büyük ekonomileri tehdit etmesi, imalat sanayîni de olumsuz etkiledi. Dün açıklanan rakamlara göre Euro Bölgesi’nde imalat, 2 yıldan bu yana ilk kez küçüldü. Araştırmalar, dünya genelinde görülen yavaşlamaların, birbirleriyle etkileştiğine dikkat çekiyor. Düşük imalat verileri, istihdam için de tehdit oluşturuyor.
ABD Arz Yönetimi Enstitüsü’nün yöneticilerinden Bradley Holcomb, genel olarak ekonominin gidişatına ilişkin endişelerin olduğunu; şirketlerin önemli pozisyonları doldurmaya istekli olduğunu, ancak bunun ötesinde işe alımların çok yapılmadığını belirtti.