Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, gelecek ay petrol üreticilerinin düzenleyeeği gayrıresmi görüşmelerde, piyasaya istikrar getirme konusunda bir anlaşmaya varılamayabileceği endişeleri ile değer kaybetti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yükseldikten sonra, yüzde 1.3 kadar düştü. Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Suhail Al Mazrouei, twitter yoluyla yaptığı açıklamada, petrol piyasasının yakın bir azamanda istikrar kazanması gerektiğini söyledi. Dana Gas PJSC CEO'su Patrick Allman-Ward'a göre, İran'ın yaptırımlar öncesi OPEC piyasa payına ulaşana kadar üretimi artırma planı, ortak hareket için beklentileri zayıflatıyor.

Petrol, ayı piyasasına girdikten yaklaşık üç hafta sonra, 18 Ağustos'ta boğa piyasasına girdi. Fiyatlar, kısmen Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OEPC) üyeleri arasındaki görüşmelerin piyasaya istikrar getirebilecek bir adımla sonuçlanabileceği spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. Petrol üretiminin dondurulmasına ilişkin teklif Şubat ayında yapıldı, ancak Nisan ayındaki toplantıda bir sonuç alınamadı.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Petrol üreticilerinin üretimin dondurulması konusunda bir şekilde anlaşmaya varma olasılığı göreceli olarak düşük," dedi ve "Bu, açık bir şekilde başarılı bir ikna etme egzersizi" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 62 sent düşüşle varil başına 47.02 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 11:12'de 47.10 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 31 sent yükselerek 47.64 dolardan kapanmış ve haftalık kaybını dzraltmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 30 altındaydı. Fiyatlar geçen hafta yüzde 1.8 düştü.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 59 sent ya da yüzde 1.2 düşüşle varil başına 49.33 dolara kadar indi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 2.29 dolar primli işlem gördü.