Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, yatırımcıların ABD stoklarında görülen beklenmedik azalmanın ithalatı ve ülke dışı üretimi olumsuz etkileyen şiddetli fırtınadan kaynaklanan özel bir durum olduğu yönündeki değerlendirmesi ardından, haftalık kazançlarını azalttı.

New York'ta işlem gören petrol vadeli kontratlar düşerek haftalık kazancını yüzde 6.3'e indirdi. Ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 14.5 milyon varile gerileyerek 1999 yılından bu yana görülen en sert düşüşünü kaydetti. Şiddetli fırtınanın 28 Ağustos'ta Meksika Körfezi'ne ilerlemesiyle birlikte ithalat 1.85 milyon varil azaldı. Üretim olumsuz etkilendi.

Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, “OPEC ve Rusya'nın petrol üretim miktarının dondurulması konusunda anlaşması ihtimali düşük, fakat üretim miktarı için tavan belirleyecek kısmi bir anlaşmaya varmaları ihtimali mevcut. Stoklardaki düşüş şidetli fırtınadan kaynaklanan tek seferlik bir durum gibi görünüyor” dedi.

Londra'da işlem gören Kasım vadeli Brent petrol kontratları, Tokyo saatiyle 13:20'de 44 cent (yüzde 0.9) düşerek varil başına 49.55 dolara geriledi.

Nymex'te işlem gören Ekim vadeli ABD (WTI) petrolü 39 cent düşerek varil başına 47.23 dolara geriledi.