Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

(20:20'de güncellendi)

Doların göstergesi, ABD'de enflasyonun beklenenden daha fazla artmasının artdından Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD para birimi, tüketici fiyatları hızının Ağustos ayında enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye doğru yükseldiğini işaret etmesi ile birlikte, 10'lar Grubu (G10) ülkelerinin para birimlerinin çoğu karşısında güç kazandı. ABD merkez bankası Fed 20-21 Eylül'de politika toplantısını gerçekleştirecek. Japonya Merkez Bankası da aynı tarihte toplanacak.

Frankfurt'ta Julius Baer'in Döviz araştırma müdürü David Kohl, artan enflasyon verisine getirdiği yorumda, "Nihayet, dolar için iyi bir veri," dedi ve "Doların hikayeso Fed'in gelecek hafta ne yapacağı ile ilgili. İnsanar artan bir şekilde verilere bakıyor. Faiz artırımı için bir durum oluşturmak isterseniz, enflasyona bakarsınız" şeklinde görüş bildirdi.

Julius Baer doların yen karşısında yıl sonuna kadar 106 seviyesine güçleneceği tahmininde bulundu.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endekşi New York saati ile 11:21'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Endeks 29 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Dolar euro karşısında yüzde 0.7 güçlenerek 1.1161 seviyesine çıkarken, yen karşısında fazla değişmeyerek 102.24 seviyesinde kaldı.

ABD'de tüketici fiyatları Ağustos ayında, Temmuz ayında değişiklik göstermemesinin ardından yüzde 0.2 tırmandı. Bloomberg'in anketine katılan ekonımistlerin tahminlerine göre bu verinin yüzde 0.1 artması bekleniyordu. Volatil gıda ve akaryakıt fiyatlarının içerilöediği çekirek tüketici fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.3 arttı. Bu veri önceki ay yıllık bazda yüzde 2.2 artmıştı.

Vadeli işlemler, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Fed'in bu yıl faiz artırma olasılığını yüzde 55 olarak işaret ediyor. Bu olasılık, Fed Başkanı Janet Yellen'ın 26 Ağustos'taki konuşmasında para politikasını sıkılaştırmak için durumun "güçlendiğini" söylediğinde yüzde 65 seviyesine çıkmıştı.

New York'ta Toronto-Dominion Bank kıdemli döviz stratejisti Mazen Issa, "Önemli dolar pariteleri biraz yükseldi, ancak sanırım günün sonunda, yalnızca gelecek hafatki Fed ve Japonya Merkez Bankası toplantılarındaki risk olayına bakacağız," dedi ve "Fed'in henüz harekte geçeceği noktada olmadığımızı düşünüyoruz ve remi beklentimiz Aralık toplantısı" şeklinde görüş bildirdi.

(20:20'de güncellendi)