Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(12:00'de güncellendi)

Petrol, rakip OPEC üyeleri Suudi Arabistan ve İran'ın Cezayir'de piyasaya istikrar kazandırmak için düzenlenecek daha geniş katılımlı toplantı öncesi Viyana'da iki gün üst üste toplanmasının ardından kazançlarını geri verdi.

Vadeli petrol kontratları, Perşembe günü yüzde 2.2 yükseldikten sonra yüzde 1.6 kadar geriledi. Rekabetleri dolayısıyla bu yılın başında arzın dondurulmasına ilişkin anlaşmayı önleyen Suudi Arabistan ve İran, görüşmeler hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, henüz anlaşmaya varamadı. Irak'ın OPEC guvernörü Falah Al-Amri, anlaşma için doğru zaman olduğunu söyledi. Al-Amri, OPEC'in üretimi kısmaması durumunda, petrolün muhtemelen varil başına 50 doların üzerine çıkmayacağını sözlerine ekledi.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Toplululuğu (OPEC) ülkeleri ve Rusya'nın 28 Eylül'deki toplantıda piyasaya istikrar kazandırmanın yollarını arayacağı spekülasyonuna bağlı olarak Ağustos ayında ralli yaptıktan sonra dalgalı seyretti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, OPEC üyelerinin anlaşmaya yakın olduğunu söylerken, Bloomberg'in anketine katılan 23 analistin ikisi hariç tümü, üretimin sınırlandırılmasına ilişkin bir anlaşma çıkmasını beklemiyor. Üretimin dondurulması teklifi Şubat ayında getirilmiş, ancak Nisan ayındaki toplantıda bir karara varılamamıştı.

Frankfurt'ta Commerzbank AG emtia araştırma müdürü Eugen Weinberg, "Muhtemelen gönüllü üretim sınırlaması olmayacak," dedi ve "Böyle bir anlaşma, OPEC'in piyasa payını koruma şeklindeki mevcut stratejisine ters" şeklinde görüş bildirdi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Petrolde yukarı hareket oldukça sınırlı, son aylarda fiyatların içinde bulunduğu bant muhtemelen devam edecek," dedi ve "Piyasa halen fazlada ve henüz dengeye ulaşmadı. Eğer bir anlaşmaya varılırsa, bu muhtemelen kapasitenin üst sınırına yakın seviyelerde üretimin dondurulması şeklinde olur" değerlendirmesinde bulundu.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 74 sent düşüşle varil başına 45.58 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 09:33'te 45.62 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 98 sent yükselerek 46.32 dolar ile iki haftanın en yüksek seviyesinde kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 altındaydı. Fiyatlar bu hafta yüzde 6.5 arttı.

Kasım vadeli Brent petrolü, LOndra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 60 sent ya da yüzde 1.3 düşerek varil başına 47.05 dolara kadar indi. Kontrat Perşembe günü yüzde 1.8 yükselerek 47.65 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.46 dolar primli işlem gördü.

(12:00'de güncellendi)