Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de üreticilerin petrol sondajarını artırmaları ve İran'ın, OPEC'in geçen hafta üretimi düşürme konusunda anlaşma sağlamasının ardından ihracatı artırmaya yönelmesi ile birlikte, altı haftanın en yüksek kapanışından düştü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, öneki üç seansta yüzde 8 yükselmesinin ardınndan yüzde 1 kadr düştü. ABD'de aktif petrol kuuyusu sayısı, Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, beşinci hafta üst üste artarak Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Devlete ait IRNA haber ajansına göre, İran petrol ihracatını önümüzdeki aylarda günlük 2.35 milyon varile çıkarmak istiyor. OPEC üyesi İran halihazırda günlük 2.2 milyon varil petrol ihraç ediyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin sekiz yıl sonra ilk kez arzı azaltma yolunda anlaşma sağlamasının ardından Nisan ayından bu yana en büyük aylık kazancını gerçekleştirdi. Üretim kotaları Kasım ayındaki resmi OPEC toplantısında belirlenecek. Anck Nijerya, İran ve Libya bu anlaşmadan muaf olduklarını açıkladı ve Irak, OPEC'in ülkesnin üretim seviyelerine ilişkin tahminlerini kabul etmediğini kaydetti. Rusya geçen ay üretimini Sovyet sonrası rekor seviyeye yükseltti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Petrol, OPEC'in nasıl bir anlaşma yapacağını görmek için Kasım'daki toplantının beklenmesi ile birlikte, muhtemelen 45 ile 50 dolar arasında kalacak," dedi ve "OPEC'in yeni üretim seviyelerini nasıl kontrol edeceği ve üretim tavanlarını aşmaları durumunda üyelerin kotalara nasıl çekileceği konusunda soru işaretleri var" şeklinde görüş bildirdi.

Kasım vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 46 sent düşerek varil başına 47.78 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 10:12'de 47.99 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 41 sent yükselerek 48.24 dolar şle 19 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamasının yaklaşık yüzde 50 altındaydı. Fiyatlar Eylül ayında yüzde 7.9 yükseldi.

Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasındai 45 sent ya da yüzde 0.9 düşüşle varil başına 49.74 dolara kadar indi. Kasım kontratı Cuma günü 18 sent düşerek 49.06 dolardan vadesini doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, Aralık vadeli WTI'a kıyasla 1.38 dolar primli işlem gördü.