Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, OPEC'in Eylül ayında Cezayir'deki toplantısında vardığı üretimin düşürülmesine ilişkin anlaşmayı sonuçlandırmaya yönelik çabalarını artırması ile birlikte, son yedi ayın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından, varil başına 45 doların üzerindeki kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü son sekiz haftanın en düşük kapanışından sıçrayarak yüzde 5.8 değer kazanmasının ardından yüzde 0.6 geriledi. OPEC Genel Sekreteri Mohammed Barkindo, görüşmeler hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, Suudi Arabistan Enerji ve Sanayi Bakanı Khalid Al-Falih ile Londra'da görüştükten sonra, üye ülkeleri ziyaret edecek. Rusya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyeleri ile bu haftadan itibaren Doha'da gayrı resmi görüşmeler yapmayı planlıyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC), 30 Kasım'daki toplantıda, üretim kısıntısı anlaşmasının uygulanması konusunda başarısız olabileceği endişeleri ile yaklaşık dört haftadır düşüyor. Grup son sekiz yıldır ilk kez üretimin düşürülmesi konusunda anlaşmaya varırken, İran üretimi artırdı ve Irak IŞİD ile savaş halinde olmasından dolayı bu anlaşmadan muaf tutulmayı istiyor. BP Plc CEO'su Bob Dudley, OPEC'in anlaşmaya varamaması durumunda, fiyatların mevcut seviyelerde kalabileceğini kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Suudiler muhtemelen, fiyatların yukarı tepki verebilmesi için önemli bir jest yapmak zorunda kalacaklarının farkında, bu nedenle üretimin düşürülmesine ilişkin bir duyuru gelebilir," dedi ve "52 dolar civarından 42 doların altına önemli bir hareket gördük. Bu yüzden, böylesine bir düşüşün ardından bir sıçramanın gelmesi şaşırtıcı olmaz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:18'de varil başına 45.53 dolara indi. Kontrat Salı günü 2.49 dolar ile 8 Nisan'dan bu yana en güçlü yükselişini göstererek 45.81 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 7 üzerinde.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 27 sent düşerek varil başına 46.68 dolara indi. Kontrat Salı günü 2.52 dolar ya da yüzde 5.7 yükselerek 46.95 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 55 sent primli işlem gördü.