Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'nin Suriye rejimine düzenlediği füze saldırısının küresel finans piyasalarında dalgalanma yaratması ile birlikte yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 2'den fazla yükselerek bir ayın en yüksek seviyesine tırmandı. ABD'den bir yetkiliye göre, Cuma sabahı erken saatlerde düzenlenen füze saldırısının Suriye hangarlarını, uçaklarını ve yakıt tanklarını hedeflediğini belirtti. Suriye, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) ikinci en büyük üreticisi Irak'ın sınır komşusu. Bu haber tüm finans piyasalarında dalgalanmaya neden oldu ve yen ve altın sıçrama yaparken, hisse senetleri değer kaybetti.

Capital Economics emtia ekonomisti Thomas Pugh, "Bugünkü yükseliş ani bir tepki yükselişi gibi görünüyor," dedi ve "Suriye çok az petrol üretiyor, bu nedenle yükseliş muhtemelen ABD ile Rusya ya da İran arasındaki gerilimin artmasından kaynaklanan riski yansıtıyor" şeklinde konuştu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Suriye büyük birpetrol üreticisi değil, ancak tüm bölgede riski potansiyel olarak artırabilir," dedi ve "Hava saldırısına yönelik bir risk tepkisi görüyoruz. Arzda artış, stoklardaki yüksek seviye kaya petrolüüretimindeki artışın boyutu dikkate alındığında, fiyat yükselişleri sınırlı kalabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol son bir haftadır, ABD'de rekor seviyelereçıkan petrol stokları ve artan üretimin, OPEC'in küresel arz fazlasını önlemek için uyguladığı üretim kısıntısı anlaşmasın uzatılmasına ilişkin beklentileri dengelemesi sonucu rallisini varil başına 51 doların ötesine sürdürmekte güçlük çekti. Suriye'ye yönelik saldırı, Beşar Esad rejiminin kimyasal silah kullanarak çok sayıda sivilin ölümüne yol açmasından iki gün sonra gerçekleşti. Suriye'nin bu saldırısı tüm dünyanın tepkisini çekmişti ve Başkan Donald Trump bunu "insalığa hakaret" olarak değerlendirmişti.

Nomura Holdings Inc.'ye göre, petrol fiyatlarındaki yükseliş, askeri hareket kontrol altında tutulduğu ve Irak'a sıçramadığı sürece geçici olabilir.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 1.24 dolar yükselişle varil başına 52.94 dolara kadar çıkarak 7 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, Londra saati ile 09:36'da 52.53 dolara geldi. Fiyatlar bu hafta yüzde 3.9 tırmandı ve üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 217 üzerindeydi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.19 dolar yükselerek varil başına 56.08 dolara kadar çıktı ve 7 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Fiyatlar bu hafta yüzde 4 yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, HAziran vadeliWTI'a kıyasla 2.74 dolar primli işlem gördü.

(14:30'da güncellendi)