Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, OPEC öncülüğündeki bir komitenin, üretim kısıntılarının uzatılmasını desteklediğinin kaydedilmesi ve Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turununa rdından riskli varlıklara yönelmesinin ardından son altı günde ilk kez yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, geçen hafta yüzde 6.7 düştükten sonra yüzde 0.7 kadar yükseldi. Konu hakkında bilgiye sahip delegelere göre, OPEC öncülüğünde kurulan komite, Haziran ayında sona erecek petrol kısıntısı anlaşmasının altı ay daha uzatılmasının gerekli olduğu sonucuna vardı. ABD doları euro karşısında, Fransa'da cumhuraşkanlığı seçimlerinin ilk turunda en yüksek oyu alan  siyasi merkezdeki Yürüyüş Hareketi'nin lideri Emmanuel Macron ve aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen'in, 7 Mayıs'ta yapılacak ikinci tura katılma hakkı kazanmasının ardından zayıfladı. Ipsos tarafından düzenlenen anket, ikinci turu Macron'un kazanacağını işaret ediyor.

Petroldeki ralli, ABD'de artan petrol üretiminin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluu'nun (OPEC) küresel arz fazlasını azaltmak amacıyla üretimi kısmasının etkilerini gidermesi sonucu teklemeye başladı. Macron'un ikinci tura katılmaya hak kazanması, yarışın Avrupa Birliği Karşıtı Le pen ile Komünistlerin desteklediği Jean-Luc Melenchon'un arasında geçeceği yolundaki senaryoyu ortadan kaldırdı ve bu durum, euroya ilişkin risklerin azalmasına ve yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesine neden oldu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Michael McCarthy, "Frsansa'da merkezin adayının artan popülaritesi güçlü bir piyasa yönlendiricisi değil, ancak küresel ekonominin diğer bir engeli daha aşacağına ilişkin kollektif ferahlama, riskli varlıklara yönelik talebi artırmalı," dedi ve "Alrın satış baskısı altında ve petrol ve bakır destek buluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 33 sent yükselişle varil başına 49.95 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10:01'de 49.84 dolar seviyesine geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 29 üzerinde. Fiyatlar Cuma günü 49.62 dolar şle 29 Mart'tan bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 40 sent ya da yüzde 0.5 yükselerek varil başına 52.36 dolara tırmandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.38 dolar primli işlem gördü.