Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından tebliğ değişikliğiyle, ''bağımsız denetim kuruluşlarının seçimi, en çok 7 yıl için yapılır'' hükmüne, nitelikleri sayılan sermaye piyasası araçları bir Borsada işlem gören işletmeler ile bağımsız denetim kuruluşlarının tamamı için ayrı ayrı muafiyet getirildiği bildirildi.

Kurul, söz konusu muafiyetlerin, birbirinden bağımsız değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kurul, ''Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe'' ilişkin açıklama yaptı.

SPK açıklamasında, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ'de değişiklik yapan Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 26 Mart 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı anımsatıldı.

Konuyla ilgili Kurula ulaşan sorulardan, tebliğ uygulamasıyla ilgili tereddütler oluştuğunun anlaşıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Kurulun Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ'in 3. kısım 6. maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'Bağımsız denetim kuruluşlarının seçimi, en çok 7 yıl için yapılır' hükmüne, anılan maddenin 3. fıkrasında nitelikleri sayılan sermaye piyasası araçları bir borsada işlem gören işletmeler ile bağımsız denetim kuruluşlarının tamamı için ayrı ayrı muafiyet getirilmiştir. Söz konusu muafiyetlerin, birbirinden bağımsız değerlendirilmesi gerekmektedir.

Diğer bir ifadeyle tebliğde belirtilen şartları haiz işletmeler, bağımsız denetim kuruluşlarının seçiminde herhangi bir özel şart aramadan, sözleşme imzaladıkları bağımsız denetim kuruluşunda sorumlu ortak başdenetçi rotasyonu uygulamasına geçebileceklerdir.

Yine tebliğde belirtilen şartları haiz bağımsız denetim kuruluşları da denetim yapacağı işletmenin bağımsız denetim komitelerinin, bağımsız yönetim kurulu üyelerinden oluşup oluşmadığına bakılmaksızın sorumlu ortak başdenetçi rotasyonu uygulaması yapabileceklerdir.''