Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

(A.A) Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin hazırladığı Hazır Giyim Faaliyet Endeksi raporuna göre, son 1,5 yılda Türkiye'nin iç pazar hazır giyim satışı yüzde 53 artış gösterirken, bu rakam Avrupa Birliği'nde yüzde 11, ABD'de yüzde 32 seviyelerinde gerçekleşti.

Yapılan açıklamaya göre Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin 2007 yılı sonunu baz alarak her ay yayınladığı Bileşik Hazır Giyim Faaliyet Endeksi bir önceki 134,08 puanla tarihi rekor kırdı. Bir önceki tarihi zirve olan aralık ayına göre endeks puanı 5,64 puan arttı.

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Şirketi'nin hazırladığı endeks içinde iç satışlar ve ihracat endeksleri de Haziran ayında 2007'den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Üretim endeksi de bunlara bağlı olarak 102.85 ile uzun bir süre sonra tekrar 100 seviyesinin üzerine çıktı. İthalat endeksi de haziran ayında hızlı bir sıçrama göstererek 300.19 puana çıktı.

Türk hazır giyim sektörünün gösterdiği performansı değerlendiren TGSD Başkanı Cem Negrin, geçmişte Dövizdeki dalgalanmaların bir takım sorunlara neden olduğunu belirterek, bundan sonra istikrarın hakim olduğu bir döneme girdiklerini kaydetti.

Negrin, açıklamada ihracat rakamlarının sene başından beri yükselişini sürdürdüğünü belirterek, ''Son 1.5 yılda Türkiye'nin iç pazar hazır giyim satışı yüzde 53 artış gösterirken bu rakam Avrupa Birliği'nde yüzde 11, ABD'de yüzde 32 seviyelerinde gerçekleşti. Üretim artışında da senelik yüzde 5-6 büyüme bekliyoruz. Bizim sektörümüzün ülkemiz istihdamına yaptığı katkının büyüklüğü zaten ortada. Hazır giyimciler olarak satışlarda kırdığımız rekorları, istihdama da yansıtıyoruz. Endeksimize bakacak olursak istihdamın bu senenin başından itibaren belirli bir artış kaydettiğini görüyoruz. Bunun devletimiz tarafından da görülmesini bekliyoruz'' görüşüne yer verdi.

Cem Negrin, kıdem tazminatı ve ek vergi gibi sorunların aşılması durumunda satışları yüzde 4-5 arttırabileceklerine dikkat çekerek, Türkiye'de çalışma koşullarının esnetilebilmesi halinde sektörün daha fazla büyüyeceğini savundu.

Negrin, şunları kaydetti:

''Hazır giyim endeksinin diğer rakamlarına baktığımızda oldukça parlak bir durum söz konusu. Örneğin iç satışlar ve ihracat Haziran ayı içinde kendi tarihi rekoru olan 144.09;a yükseldi. Ciro endeksi 2010 yılının Aralık ayında gerçekleştirdiği bir önceki zirvesine göre 10.74 puan arttı.

Sanayi ciro endeksiyse bir önceki aya göre ise 22.4 puan yukarıda bulunuyor. 2011 yılı Ocak ayında 88.26 puan ile 2007 sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaşan Hazır Giyim Sanayi Karlılık Endeksi izleyen aylarda gerileyerek, nisan ayında 81.15 puana kadar indi. Ancak son iki aydır ve özellikle haziran ayı içinde karlılık endeksinde hissedilir bir artış yaşanarak endeks yeniden 86.91 puana yükseldi. Karlılık endeksi içinde Maliyet Endeksi sınırlı artışını sürdürürken Gelir Endeksi ise özellikle haziran ayı içinde döviz kurlarındaki artış ile birlikte 4.84 puan birden yükseldi. Böylece karlılık endeksi haziran ayında 86.91 puana yükselirken yılbaşına göre 2.90 puan yukarıda gerçekleşti. Ancak karlılıkta 2007 yıl sonuna göre halen kayıplar telafi edilebilmiş değil.''