Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ANKARA (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı, ''Piyasa Gözetimi Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu'' kurulmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Genelgede, ithal ve yerli ürünlerin gözetim ve denetimine ilişkin hususların ''Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik'' ile düzenlendiği, bu konularda koordinasyon sağlamak ve tavsiye niteliğinde kararlar almak üzere de Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde ''Piyasa Gözetimi ve Denetimi Koordinasyon Kurulu''nun oluşturulduğu hatırlatıldı.

Kamuoyunda giderek artan ürün güvenliği bilinciyle piyasaya arz edilen ürünlerin miktarı ve çeşidinde görülen artışların ürünlerin gözetim ve denetim sisteminin daha etkin, güçlü ve caydırıcı bir yapıya dönüştürülmesini gerekli kıldığına işaret edildi. Bu çerçevede Piyasa Gözetimi ve Denetimi Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan yıllık eylem planlarını değerlendirmek, etkin bir ithalat ve iç piyasa denetimi için temel hedef ve stratejilerle, alınacak tedbirleri belirlemek ve bu amaçla üst düzeyde kararlar almak, ilgili kurumlar arasında işbirliğini ve eşgüdümü sağlamak üzere ''Piyasa Gözetimi Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu'''nun oluşturulmasına karar verildiği bildirildi.

Kurul, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Devlet Bakanının koordinatörlüğünde; Sanayi ve Ticaret Bakanı, Tarım ve Köyişleri Bakanı, Sağlık Bakanı, Bayındırlık ve İskan Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çevre ve Orman Bakanı, Denizcilik Müsteşarı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanından oluşacak.

Yılda en az bir kez toplanacak kurulun sekreteryası Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yerine getirilecek. İhtiyaç halinde diğer kamu kurumu ve kuruluşlarıyla, özel sektör, sivil toplum ve meslek kuruluşları da Kurulun çalışmalarına davet edilebilecek.

Genelgede, Ulusal Piyasa Gözetimi ve Denetimi Stratejisinin uygulanması, öngörülen hedeflere ulaşılması, ürün güvenliğinin sağlanmasını teminen mevcut denetim sisteminin güçlendirilmesi için yürütülecek tüm çalışmalara ve Piyasa Gözetimi Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu'na ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli destek ve aktif katkının sağlanması istendi.