Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Halkbank, yılın ilk çeyreğinde 525 milyon lira net kar elde etti.

Halkbank'tan yapılan yazılı açıklamada, 2011'in ilk 3 ayında istikrarlı büyümesine devam ederek nakdi kredilerini 47,6 milyar liraya çıkaran Bankanın nakdi kredilerinden en büyük payı yüzde 73,4 ile KOBİ kredilerini de içeren ticari kredilerin aldığı belirtildi.

Karlılık ve verimlilik odaklı büyüme stratejisi ve ekonomik kalkınmaya destek misyonu doğrultusunda yıla yüzde 25 kredi büyümesi hedefiyle giren Halkbank'ın ilk çeyrekte gayri nakdi kredilerini de içeren toplam kredilerinin 60,8 milyar liraya ulaştığı kaydedildi.

Bankanın 2010 sonunda 72,9 milyar lira olan toplam aktiflerinin bu yılın Mart ayı sonu itibariyle 78 milyar liraya yükseldiği dile getirilen açıklamada, Halkbank'ın, bu performansıyla yılın ilk 3 ayında net karını 525 milyon liraya çıkardığı bildirildi.

Açıklamada, 2010 sonu itibariyle nakdi kredilerin toplam aktifler içinde yüzde 60,7 olan payının yılın ilk 3 ayının sonunda yüzde 61'e ulaştığı, Halkbank'ta geçen yılın sonunda yüzde 80,9 olan mevduatın krediye dönüşüm oranının 2011 Mart sonu itibariyle yüzde 84,4'e yükseldiği kaydedilerek, Bankanın, istikrarlı kredi büyümesi yanında aktif kalitesini de koruyarak toplam krediler içindeki takipteki kredi oranını düşürdüğü, 2010 sonunda yüzde 3,8 olan takipteki kredi oranının bu yılın Mart sonu itibariyle yüzde 3,5'e indiği belirtildi.

Yurt dışında büyüme ve yakın coğrafyada güçlü bir bölge bankası olma hedeflerine Makedonya ile başlayan Halkbank'ın, IK Bank'ın hisse alım sürecini tamamladığı bildirildi.



-''REKABETİ DOĞRU YÖNETEREK SEKTÖRÜ DE BESLEYEN BİR BANKA OLABİLİRİZ''-



Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, konuya ilişkin değerlendirmesinde, tek başına karlılık odaklı bir banka olmaktansa bankacılık sektöründe istikrarı gözeten ve sektör bileşenleri ile uyum içinde, ülke ekonomisine katkı sağlayan bir kurum olmayı tercih ettiklerini belirterek, ''Ticaretin doğası gereği rekabeti yok sayamayız, ancak rekabeti doğru yöneterek sektörü de besleyen bir banka olabiliriz. İlk 3 aylık dönemde kredilerimizde gerçekleşen artış yıllık yüzde 25 kredi büyümesi hedefimizle paralel gidiyor. Aynı zamanda dış ticaret payımızı artırarak reel sektöre daha fazla hizmet sunmak için çaba sarf ediyoruz. Bu alandaki çalışmalarımız, bankamızın yüzde 8,8 oranına yükselen dış ticaret payı ile karşılığını buluyor'' ifadesini kullandı.

Aydın, kredi gelişimine ek olarak 2011'de pasif maliyetlerinin rasyonel yönetimi, operasyonel giderlerin optimum seviyelerde tutulması, aktif kalitesinin korunması ile duran varlıkların ve alacakların verimli yönetiminin Bankanın en önemli gündem maddeleri arasında olduğunu bildirdi.

BDDK ve Makedonya makamlarının işlemleri onayladığını anımsatan Aydın, ''Hedefimiz, Makedonya'nın ilk 3 bankasından biri olmak. Bunu Halkbank ismiyle yapmayı istiyoruz. Bu nedenle gerekli işlemler tamamlandığında IK Bank, Halkbank adıyla faaliyet göstermeye başlayacak, Halkbank yurt dışında da saygın ve değerli bir marka olacak'' değerlendirmesinde bulundu.