Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, özel sektörün özellikle bir yılda yüzde 64'lük kısa vadeli borcundaki artışın, borçlanmadaki sağlıklı olmayan yapıyı ve borçlanmaya olan bağımlılığı bir kez daha teyit ettiğini belirtti.

Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan 2010 yılı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması içerisinde EBSO üyesi 46 firmanın yer aldığını, Türkiye'nin 500 büyük firmasının toplam cirosunun, 2010 yılında bir önceki seneye göre yüzde 16,34 arttığını, EBSO'nun 100 büyük üye firmasındaki araştırmada ise bu artışın yüzde 17,30 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Bu araştırmaya dahil olan firmalar arasındaki borç oranının yüzde 120 olduğunu belirten Yorgancılar, açıklamada şunları kaydetti:

''Borç/aktif oranı, işletmenin yatırımlarının finansmanında ne ölçüde borç kullanıldığını ifade eder. Yüzde 50'nin altındaki oranlar tercih sebebidir. İSO'nun 500 büyüğünde borç/aktif oranı yüzde 51,1, odamızın 100 büyük firmasında yüzde 52 ile risk sınırı 2010 yılında aşılmıştır. Finansman temininde yaşanılan sıkıntılar, firmalarımızın borçlanma açısından riskli bir tablo sergilemesine sebep olmuştur. Özel sektörün özellikle son 1 yılda yüzde 64'lük kısa vadeli borcundaki artış, borçlanmadaki sağlıklı olmayan yapıyı ve borçlanmaya olan bağımlılığı bir kez daha teyit etmektedir.

Önce odamızın, ardından da İstanbul Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen çalışma adeta birbirini teyit eder durumdadır. Her iki çalışmada da görmekteyiz ki, hem Türkiye genelinde hem de İzmir özelinde firmalarımızın içinde bulundukları durum benzerlik arz etmektedir. Satışları aynı oranlarda artmış, aynı oranlarda zarar etmişlerdir. Türkiye'nin 500 büyük firmasının da İzmir'in 100 büyük firmasının da sıkıntıları aynıdır. Reel sektör temsilcileri olarak bizler her zaman üretimin, üreticinin desteklenmesinin önemine değindik. Kahramanmaraş'tan İstanbul'a, İzmir'e kadar desteklenecek üretim, doğru kriterlerle teşvik edilecek sanayi, bu ülkenin parlak geleceğinin garantisi olacaktır.''