Advertisement

Ham petrol fiyatı 1.5 hafta içinde 10 dolardan fazla değer kaybederek beş ayın en düşük seviyesinden işlem görüyor. İran’ın ambargo sebebiyle petrol ihracatında daralma, OPEC’in (günde 31.405 mv) aşırı üretimi ile fazlasıyla telafi edildi. Özellikle, fazla üretim kapasitesi olan Suudi Arabistan’ın gerektiğinde üretimi daha da fazla artırma beklentisi ile enerji piyasaları oldukça rahat. Öte yanda, 01 Temmuz itibarı ile Avrupa ve ABD’nin İran’a karşı çok yanlı ambargonun başlayacak olması yanında sürpriz olacak İsrail–İran askeri çatışması petrol fiyatında yükselme riskini sürdürmekle birlikte, İran ile nükleer konularda uzlaşma toplantılarının (23 Mayıs) devam etmesi çatışma riskini en azından kısa vade için ertelemiş görünüyor. Nitekim, çatışma riskinin azalması bir yana, OPEC üretiminin ve küresel stratejik petrol rezervlerinin rekor seviyeye yükselmesiyle birlikte olası İran petrol şok’unun endişesi de bertataf edilmiş görünüyor.
 
 

Bunlara ilave olarak, stratejik Hürmüz Boğaz’ını devre dışı bırakan Birleşik Arap Emirliği’nin stratejik boru hattının tamamlanmış olması ve ABD’de gelecek hafta Oklahoma (Cushing) WTI petrolünü dünyaya taşıyacak olan “seaway” boru hattının açılması petrol fiyatını arz yönlü baskı altında tutmaya devam etmelidir.

Teknik analiz. WTI petrol fiyatı geçen hafta 95 dolar/varil’e kadar gerilemekle birlikte temel verilerin olumsuz etkisi belki de bir hafta öncesine göre daha da olumsuz görünüyor. Kısa süre önce petrol fiyatı 100 dolar/varil altında işlem görür mü beklentisi şimdi 90 dolar/varil altına çekildi. Brent petrol için de durum farklı değil. Göreceli güç endeksinin (RSI) aşırı düşük olması bir süre konsolidasyona yada 114-115 dolar/varil direncine kadar toplamasına sebep olabilir ama Brent için yeni hedef 100 dolar/varil altında.

 

ALTIN. Altın fiyatı geçen hafta da değer kaybederek son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. AB borç krizine karşı güven talebi olarak öne çıkan ve güçlenen ABD doları, küresel ekonomik endişeler sebeiyle hedge fon ve büyük spekülatörlerin altın dahil emtia satışları ve Haziran ayında sonlanacak olan ‘Operation Twist’ altın fşyatına baskı yapmaya devam ediyor. İngilterede merkez bankası (BoE) 9-10 Mayıs toplantısı ile kolay para politikasını sonlandırdı. Genel olarak kolay para politikasının devamı enflasyon endişesini beraberinde getirdiğinden çok defa altın fiyatını destekleme eğilimindedir ama bu günlerde daha çok küresel ekonomideki gelişmelerin altın talebine olumsuz etkisini öne çıkarıyor. Maalesef, Çin’in Hong Kong ithalatını altı kat artırmasına (Q1 de 135 Ton) ve en büyük tüketici olan Hindistan’ın ithalat vergisini resmi olarak iptal etmesiyle son günlerde boykot eyleminde olan mücevher sektörünün canlanmasına rağmen altın piyasası  destekleyici gelişmelere karşı tepkisiz.

Teknik olarak, altın fiyatı 1613 dolar desteğinin altında 1572 dolara kadar geriledi. Geçtiğimiz haftalarda 1680- 1613 aralığındaki aşağı yönlü eğilimin arttığını ve kırılması halinde yeni bir düşüş bacağının başlayacağını belirtmiştim. Bu süreç artık 1623 üzerine (yeni direnç) ziyaret olmadan daha düşük seviyelere odaklanmış görünüyor.


 
Haftalık grafik’de görülen yan trend kanalı uzun vade trend tehdit ediliyor.


 
Doğal olarak piyasalarda daha önceki dip seviyesi 1523-1485 dolar aralığı gündeme getirildi. Bu aralığa kadar sarkar mı sorusunun cevabı elbette kolay değil ve pozisyonların (uzun yada kısa ) yönetimi doğrudan yatırımcıların risk iştahı ve  yönetimine bağlı olmalıdır. Ama bu seviyelerden başlayarak uzun vade altın yatırımı için fırsatlar oluşmaya başlıyor. Neden mi?

1. AB’deki borç sarmalı uzun dönem için altın fiyatını yükseltecektir. Merkez Bankalarının (AB, ABD, Japon, İngiltere) para basma çılgınlığının yan etkisi bilançolarını 8 trilyon dolara çıkardı. Kriz ardından 3.5 yıl içinde bu rakam ikiye katlandı.

2. Birçok gelişmiş ülkelerde enflasyon faiz oranlarını karşılamıyor (negatif getiri). Önümüzdeki yıllarda bu durumun devam etmesi, yani FED’in önerdiği gibi düşük faiz (FFR) altın talebini destekleyecektir.

3. Gelişmekte olan ülke Merkez Bankaları altın rezervlerini artırıyor. Talep daha da canlanabilir.

4. Hindistan ithalat vergisini kaldırmak zorunda kaldı. En büyük tüketici olarak, bu ülkede talep ve stokların faaliyetlerinin artması zaman meselesi, ayrıca Çin talebi Hindistan’ı da geçebilir.

Geçen 10 yılda arada bir sert düşüş yada düzeltmelere rağmen yatırımcılar altın fiyatını rekor seviyelere taşıdılar. Yeniden ciddi bir düzeltme süreci içindeyiz ve bu süreç içinde satın alma fırsatı sadece yatırımcının ileri görüşlülüğü ile gerçekleşir.