Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BIST 100 Endeksi dün artan risk iştahıyla yüzde 1,39 yükselere günü 106 bin puanın üzerinde tamamladı, endeks böylece 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bankacılık endeksi %1.63, sanayi endeksi ise %1.50 yükseldi.

BIST 100 Endeksi bugün yatay seyir izliyor.

YÜKSELİŞİN NEDENİ

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede sabit getirili menkul kıymet ve değerli metallerden çıkan paranın hisse senedine girdiğini belirterek şunları söyledi; "Resesyondan uzaklaşma teması önemli. Özellikle Almanya'da, Fransa'da PMI rakamları çok iyi geldi, ABD'de tüketici harcamaları ve istihdam iyi geldi, Çin'de ticaret rakamı iyileşti. Negatif faizde işlem gören tahvil stoğu 3. çeyrek sonunda % 18 azalarak 14.7 trilyon dolardan 12 trilyon dolara çekildi. Bu para direk olarak hisse senetlerine, ABD'ye ve gelişen ülke hisse senetlerine giriyor. Bu da Borsaya güzel bir tema olarak yansıdı.." şeklinde konuştu.

"HALA EN UCUZ BORSA"

Borsa İstanbul'un hala dünyanın en ucuz borsası olduğunu kaydeden Ökte "Kısa vadede teknik olarak 108 - 111 bin aralığı görülüyor. Yabancının yavaş yavaş bu ralliye inandığını görüyorum. Hisse senedine yerli yatırımcının ilgisi artıyor, yabancı alım yapmaya başlıyor. Dolar bazında 2 senti, lira bazında tarihi 120 bini rahatlıkla kırabilmemiz lazım çünkü küresel bazda çok önemli ve pozitif hisse gelişmeleri var" yorumunu yaptı.

RİSK İŞTAHI DESTEKLEYİCİ

Gedik Yatırım küresel risk iştahının korunması ve yurt içinde TL varlıklara yönelik algının iyileşmesinin endeksi desteklediğini belirtti. Açıklamada "Teknik görünümün pozitif seyrini koruduğu endekste 106 bin üzerinde kalındığı sürece yükselişlerin devam edebileceğini değerlendiriyoruz. 107.500 - 108.300 seviyeleri kısa vadeli direnç konumunda olup devamında 110.000 seviyesi hedeflenebilir. Kâr satışlarında ise 106.000 - 105.500 aralığı ilk güçlü destek konumunda olup bu bölge altında 103.000 seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir." ifadesine yer verildi.

Ahlatçı Yatırım ise endeksin 106 bin üzerinde tutundukça yükseliş eğiliminin devam edebileceğini belirterek "Bunun için ABD-Çin ticaret müzakerelerine ilişkin riskli varlıklardan çıkışları hızlandıracak bir gelişmenin de olmaması gerekiyor" yorumunu yaptı.