Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji '28 milyon kişinin alternatif ödeme aracına ihtiyacı var'

'28 milyon kişinin alternatif ödeme aracına ihtiyacı var'

Türkiye'de şu anda 29 milyon civarında kişinin kredi kartı olduğunu söyleyen Turk Finansman Genel Müdürü Gökhan Ertürk, "18 yaş üzeri 28 milyon kişinin kredi kartı yok. E-ticarette bunlara alternatif bir ödeme aracına ihtiyaç var" dedi.

Giriş: 02 Kasım 2020, Pazartesi 16:45
Güncelleme: 02 Kasım 2020, Pazartesi 16:54

Turk Finansman Genel Müdürü Gökhan Ertürk, Türkiye'de 18 yaş üzeri 28 milyon kişinin kredi kartı olmadığını, bu kesimin alternatif bir ödeme aracına ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Ertürk, e-ticaretin ilk altı ayda 92 milyar TL'ye ulaştığını, pandeminin de etkisiyle temmuz ve ağustos aylarında bu ivmenin daha da hızlandığını belirtti. E-ticarette ödemelerin kredi kartı ve havale olmak üzere iki kanalla sınırlandırılmış olduğunu, şimdilerde ise buraya yavaş yavaş kredilerin de entegre olmaya başladığını ifade eden Ertürk, "İlk 6 ay rakamlarına baktığımızda e-ticaret artışı yüzde 64 iken ödeme tarafında kartlar yapılan internet harcaması yüzde 33 artmış. Yani bir tarafta yüzde 64'lük bir gelişim var, diğer taraf yüzde 33 ile ona yetişemiyor. Mevcut kredi kartı limitlerimiz yetersiz kalmış. Yani farklı ödeme alternatiflerine ihtiyaç var. Diğer taraftan Türkiye'de 29 milyon kişinin kredi kartı var. 18 yaş üzeri 28 milyon kişinin kredi kartı yok. E-ticarette bunlara alternatif bir ödeme aracına ihtiyaç var. Biz de Türkiye'nin uçtan uca ilk dijital kredisi olan Param kredi olarak bu kesimin bu sorununa çare olmak istiyoruz. Özellikle e-ticaret tarafında yapılacak olan ödemelerde kredi kartı limiti yetersiz olan, kredi kartı olmayan, banka hesabı olmayan müşterilere dijital olarak çözüm olmak istiyoruz" diye konuştu.

'545 BİN KİŞİYE 1.5 MİLYAR TL KREDİ VERECEĞİZ'

E-ticaret platformu olan işletmelerin iş ortağı olmak istediklerini vurgulayan Ertürk, "E-ticaret platformları nasıl kolayca POS entegrasyonu yapıyorsa aynı entegrasyonu bizim açık bankacılık uyumlu API'lerimizle anında Param kredi için de yapıyor olacaklar" dedi. Türkiye'de ilk dijital krediyi Baro Kart aracılığıyla avukatlara kullandırdıkları bilgisini veren Ertürk, 1.5 ayda 32 milyon TL başvuru aldıklarını, yaklaşık yüzde 20'nin üzerinde onay rasyolarının olduğunu söyledi. Avukatlar için şu ana kadar 7 milyon TL limit oluşturduklarını belirten Ertürk, "Buna limit diyoruz, bu da sektörde bir ilk. Finansman şirketlerini banklardan ayıran en önemli özellik, biz müşteriye ürün alımı için kredi veririz. Doğrudan satıcının hesabına geçeriz bu parayı. Müşterinin hesabına değil. Biz öncesinde bir limit oluşturduk. Yani müşteri bir e-ticaret sitesine gittiği zaman bilecek ki cebinde hazır parası var. Örneğin 10 bin TL tahsis oluşturduysak, 3 bin lirasına beyaz eşya alırken, belki 1.000 TL'sini giyim için harcayabilecek. Dolayısıyla arka tarafta limit anlamında bir yapının oluşturulması sektörde bir ilk" diye konuştu. Yaklaşık 10 günde 1.600 tane başvuru ve soru aldıklarını belirten Ertürk, bunların yaklaşık üçte birinin POS'un ya da kredi kartının yanına alternatif bir ödeme aracı arayan e-ticaret sitelerinden geldiğini kaydetti. Ertürk, dijital kredi ile üç yılda 545 bin kişiye yaklaşık 1.5 milyar TL finansmanı e-ticaretin gelişimi için kaynak olarak kullandırmak istediklerini ve bunun da kendilerini araç kredilerinin dışındaki pazarda yüzde 10'luk bir pazar payına taşıyacağını sözlerine ekledi.

'TÜRKİYE'NİN İLK DİJİTAL BANKASIYIZ'

Yaptıkları işin bankalara paralel benzer finansal hizmetlerin sunulması olduğunu kaydeden Ertürk, elektronik para şirketlerinin Türkiye'de şu anda bankaların yaptığı cari hesaplar hizmetini verdiğini söyleyerek, " Bankalardan eksik kalan tarafı krediydi. Biz de bu nedenle finansman şirketini kurduk. Turk Finansman A.Ş'yi kurarak Param çatısı altında sunduğumuz hizmetleri genişletmiş olduk. Dolayısıyla siz param müşterisi olduğunuz zaman hem hesap açabiliyorsunuz hem kredi kullanabiliyorsunuz. Bu çok önemli bir ayrıcalık. Bu iki hizmeti aynı anda sunan başka bir şirket yok. Bu anlamda Türkiye'nin ilk dijital bankasıyız diyebiliriz. Lisanslar verildiğinde de ilk alacaklardan birisi bizim grup olacak. Elektronik para işi ayrı ama onun arkasında bir finansman şirketi kurmak o kadar da kolay bir şey değil. BDDK'ya tabiyiz, bankaların regülasyonları ve kuralları neyse biz de aynısını uyguluyoruz. Türkiye'de 15 tane finansman şirketi var. Bir finansman şirketini kurmak için minimum 50 milyon TL sermaye gerekiyor. Finansman tarafında bu 15 şirket ve bankalarla rekabet edebilecek bir güce sahip olduk şu anda" diye konuştu.