Advertisement
HABERLER ABONE OL

BLOOMBERG HT ARAŞTIRMA

Borsa İstanbul’da 2021 yılının üçüncü çeyreğine dair finansallar Kalekim ve Anadolu Isuzu ile başladı.

Sanayi şirketlerinin Temmuz-Eylül dönemine dair solo finansallarını son gönderim tarihi 1 Kasım iken, konsolide şirketler için 9 Kasım olarak belirlendi. Banka ve konsolide sigorta firmalarının bilançolarında son açıklanma tarihi 19 Kasım olarak açıklandı.

HSBC'nin bilançoları tahminleri

Kurumlar ise bilanço dönemine dair raporlarını aktarmaya başladı. HSBC üçüncü çeyrekte banka dışı şirketlerin kârlılıklarının yıllık bazda yüzde 132, çeyreksel bazda ise yüzde 36 büyümesini bekliyor.

Kurum, bankalar tarafında ise kârlılıkların yıllık yüzde 37, çeyreksel bazda ise yüzde 19 artacağını tahmin etti. Kurum 'Al' önerisinde üçüncü çeyrek için 5 hisseyi öne çıkarırken; Ereğli, Ford Otosan, Garanti Bankası, Mavi ve Türk Hava Yolları’nın finansal sonuçları katalizör olabileceğini aktardı.

Yapı Kredi Yatırım'ın beklentileri

Yapı Kredi Yatırım; özel bankaların, kamu bankalara göre hem çeyreksel hem de yıllık bazda daha güçlü finansal sonuçlar açıklamasını bekliyor.

Yapı Kredi, sigorta şirketlerinin doğal afet ve kasko segmentinden artan hasar oranlarının baskısını, faiz oranlarındaki artışın yatırım gelirlerine olan katkısı ile sınırlı telafi etmesini tahmin ediyor.

Kurum Akbank, TSKB, Anadolu Hayat Emeklilik ve İş Bankası finansal şirketler arasında, en güçlü çeyreklik sonuçları açıklamasını bekledikleri arasındayken; Halkbank, Vakıfbank ve Ak Sigorta’nın ise zayıf yıllık sonuçlar açıklamasını bekliyor.

Yapı Kredi Yatırım'ın Alarko, Aygaz, Erdemir, Pegasus, TAV ve THY, üçüncü çeyrek finansallarını olumlu beklediği ve sonuçların ardından yıl sonu tahminlerinde revizyon düşündüğü hisseler olurken, Arçelik, Otokar ve Ülker ise bu çeyrek yıllık bazda net kârlılıklarında düşüş öngördükleri arasında.

BNP Paribas'nın bilanço beklentileri

BNP Paribas; 2021 yılına dair paylaştığı raporda revizelere gitti.

Kurum gözlemlediği 5 bankanın kârlılık tahminlerinde yukarı yönlü revize gerçekleştirdi. 2021 yılına dair beş bankanın toplam karının 44,2 milyar TL olması beklenirken, bu rakam bir önceki tahminde 36,8 milyar TL seviyesindeydi.

Mevcut yıl için yukarı yönlü yıllık kâr tahminini en fazla yüzde 46 ile Yapı Kredi Bankası’nda ve yüzde 30 Akbank’ta gerçekleştirdi.

KURUMLAR (Mn TL) YAPI KREDİ YATIRIM GARANTİ YATIRIM HSBC VAKIF YATIRIM
GARANTİ BBVA 2.947 - 3.303 3.030
HALKBANK 90 73 76 88
İŞ BANKASI 2.297 2.350 2.354 2.355
TSKB 275 290 - 275
VAKIFBANK 706 701 734 -
YAPI KREDİ - 2.854 2.949 2.842

Garanti Yatırım'ın tahminleri

Garanti Yatırım araştırma kapsamında olan şirketlerin yılın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 73’lük, çeyreksel bazda ise yüzde 6 kâr artışı kaydetmesini bekliyor.

Kurum bankacılık sektörü için kapsamındaki bankaların; net faiz marjında çeyreklik olarak 35 baz puan artış bekliyor. Artan swap kullanımı ve maliyetler neticesinde bankaların ticari işlemler tarafında zarar yazmasını beklerken, komisyon gelirlerindeki güçlü trend net kârlılığı desteklemesini tahmin ediyor.

Yapı Kredi ve Akbank’ın bu çeyrekte güçlü net faiz marjları ve komisyon gelirleri ile benzerlerine göre olumlu ayrışmasını bekliyor. Diğer olumlu beklentilerinin olduğu şirketler; Erdemir, Kardemir, Tüpraş ve Ford Otosan, olumsuz beklentilerde ise Doğuş Otomotiv, Koza ve Ak Sigorta yer alıyor

Vakıf Yatırım'ın bilanço sezonu beklentileri

Vakıf Yatırım bu çeyrekte bankalar için iyileşen net faiz marjı ile banka kârlılıklarındaki güçlü görünümün sürdürmesini bekliyor.

Üçüncü çeyrekte mevduat maliyetlerindeki yatay seyir ve kredilerdeki yeniden fiyatlandırmaların yardımı ile bankaların kredi-mevduat makasındaki iyileşme olacağını düşünüyor.

Finans dışı şirketler tarafında ise nihai ürün fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle demir-çelik sektörü şirketlerinin yanı sıra trafik verilerindeki toparlanmanın desteğinde havacılık sektörü şirketlerinin güçlü finansal sonuçlara imza atmasını bekliyor.