Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Robo danışmanların dünyada hızla yayıldığının altını çizen Smart Advice Kurucu Ortağı Onur Yurtsever, şu anda dünyada 1.5 trilyon dolarlık varlığın robo danışmanlar tarafından yönetildiğini, 2023 yılında bu rakamın 2.5 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Yurtsever, Türkiye'de de son dönemde özellikle yatırım ve emeklilik fonlarında ciddi büyüme olduğunu, bunun da bir çok finansal kurumun robo danışmanlık hizmetlerine ilgisini arttırdığını söyledi. Türkiye'de önümüzdeki 3 yılın sonunda yatırımların en az yüzde 50'sinin robotlar ve/veya yapay zeka tarafından yönetileceğini öngören Yurtsever, hibrit modellerle birlikte bu oranın yüzde 50'nin üzerine çıkabileceğini belirtti.

Türkiye'nin yüzde 100 yapay zeka ile yönetilen ilk fonunu kurduk

Türkiye'de genelde hibrit model olduğunu ifade eden Yurtsever, bir ay önce Türkiye'nin ilk yüzde 100 yapay zeka ile yönetilen fonunu kurduklarını, fon büyüklüğünün şu anda 115 milyon TL olduğunu söyledi. Bu fonda insan müdahalesini ortadan kaldırdıklarını kaydeden Yurtsever, bununu da en önemli sebebinin insanın rasyonel olmayan kararlar alabilmesi olduğunu vurguladı. Türkiye'de yapay zeka modellerinin daha çok nitelikli müşterilere yönelik kullanıldığını kaydeden Yurtsever, kendi kurdukları modelin ise bireysel yatırımcıların kullanımında olduğunu ifade etti. Şu anda 9 tane kurum ile robo danışmanlık üzerine çalıştıklarını belirten Yurtsever, yaklaşık 150 bin son kullanıcıya bu hizmeti sunduklarını ifade etti.

Dünyada işlem gören 2.500 ETF'i yapay zekanın içine entegre ettik

Türkiye'de ilk defa, dünyada işlem göre 2.500 tane ETF'i (Borsa Yatırım Fonu) toplayıp yapay zekanın içine entegre ettiklerini belirten Yurtsever, bunu da 3 yıl içinde yaygınlaştırmayı planladıklarını sözlerine ekledi. Nisan ayında hisse senetleri piyasası için bireysel müşterilere sunmak üzere ilk robo danışman uygulaması çıkaracaklarının vurgulayan Yurtsever, "Size her hafta bir tavsiye gelecek. Bu tavsiyeyi bir yapay zeka söyleyecek ve önerilerini müşterilere iletecek" diye konuştu.