Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, 2011 yılında 1,921 dolarlık zirvenin ardından düşüşe geçerek beş yıl boyunca yaklaşık 1,050 dolar ile 1,380 dolar arasında dalgalandı. Sonrasında yükselişe geçti.

Yatırımcıların riskli dönemlerde sığındığı değerli metal, koronavirüs pandemisinin patlak vermesinin ardından kazançlarını artırdı. Yıla 1,500 doların biraz üzerinde başlaması sonrasında Ağustos'taki 2,075 dolarlık tüm zamanların zirvesine kadar yükselişini sürdürdü.

Güvenli liman altın, aşı bulduğuna ilişkin geçen hafta Rusya'dan gelen açıklamanın etkisiyle kısa sürede gün içi işlemlerde 1,863 dolara kadar geriledi. ABD tahvil faizlerindeki yükselişte altının hız kesmesinde etkili oldu.

Ancak aşağı yönlü bu sert hareketin ardından yine yükseliş geldi. Altın Salı günü itibarıyla yeniden 2 bin doların üzerine çıktı. Aralarında Saxo Bank'ın da bulunduğu bazı bankalar, geçen hafta yaşanan satış dalgasının biraz abartılı olduğunu belirtmişti.

Altının onsu TSİ 10:50'de 2,008 dolar seviyesinden işlem gördü. Değerli metal yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 30 artıda bulunuyor.

Genellikle altınla ters yönde hareket etmesi beklenen dolar göstergesi, piyasada pandemi kaynaklı yaşanan ilk panik satışı esnasında altın ile birlikte yatırımcılar için sığınak oldu. Altına paralel bir şekilde yükselen Dolar Endeksi (DXY) Mart ortasında 102 puanı aştı.

Ancak sonrasında vaka sayılarındaki artışla birlikte ABD'nin pandemiyi iyi yönetemediği yönündeki algı, göstergeyi bugün itibarıyla 92 puana kadar çekti.

ABD'de tahvil faizleri, Fed'in politika faizini sıfıra yaklaştırmasıyla birlikte enflasyonun altında. Reel faizlerin negatif olması altını destekleyen unsurlar arasında.

Altın fiyatlarının yükselişiyle ilgili olarak dikkat edilmesi gereken diğer bir konu altın destekli exchange traded fonların (ETF) portföylerindeki altın miktarı. Altın ETF'leri portföylerindeki altın miktarını 20 haftadır (2006 yılından bu yana görülen en uzun artış serisi) artırıyordu. İlk kez geçen hafta artırıma ara verdiler.

Commerzbank AG analisti Carsten Fritsch, Pazartesi günkü notunda “ETF yatırımcılarının ilgisinin azalmasıyla birlikte altın fiyatlarının bu hafta muhtemelen düşmeyi sürdüreceğini söyledi.

Yerli yatırımcının takip ettiği gösterge gram altın. Gram altın yatırımcısı, altın küresel piyasalarda dolar cinsinden fiyatlandığı için, hem ons altın hem de Dolar/TL kurundaki değişimden etkileniyor.

Grafikte dolar/TL kuru ve TL cinsinden gram altının seyri görünüyor.

Editör: F. Uğur Taçkınlar